Kansainvälisen olympiakomitean IOC:n johtaja Thomas Bach on varoittanut Venäjää yrittämästä vaikuttaa komitean tekemään Venäjän doping-skandaalin tutkintaan ja lopulliseen päätöksen kilpailukiellon pituudesta. Komitean on määrä antaa päätöksensä Venäjän osallistumisesta ensi vuoden Etelä-Korean Peyongchangissa järjestettäviin talviolympialaisiin 5. joulukuuta.

Ilmassa on ollut huhuja, että Venäjä yrittäisi painostaa komitean johtokuntaa keventämään rangaistusta. Bach kuitenkin tyrmäsi vaikuttamismahdollisuudet tuoreessa puheessaan Euroopan olympiakomiteoiden järjestön EOC:n kokouksessa.

– Voin kertoa, että jos he luulevat voivansa vaikuttaa päätökseen, riippumatta siitä miltä suunnalta he yrittävät painostaa meitä, he ovat väärässä. Meitä ei auta kovistella. Johtokunnan jäsenet ovat kokeneita, En tiedä vielä, mikä päätöksemme tulee olemaan. Joka tapauksessa se tulee olemaan reilu, Bach jyrähti.

Mediassa on puhuttu paljon, että Venäjän sulkeminen olympialaisista olisi yhä todennäköisempää. Venäläiskilpailijat voisivat osallistua silloin kisoihin vain yksilöinä, eivätkä oman maan lippunsa edustajina.

Olympiakomitean tutkinnassa selvitetään, kuinka moni venäläisurheilija on syyllistynyt kiellettyjen aineiden käyttöön kilpailujen alla tai edellisissä Sochin talviolympialaisissa. Yhteensä 14 venäläistä on saanut jo kilpailukiellon Etelä-Korean kisoihin jäätyään kiinni vuoden 2014 olympialaisissa.

Etelä-Korean talviolympialaiset järjestetään 9.-25. helmikuuta 2018.