Ilta-Sanomat kirjoittaa tekemässään haastattelussa, että entinen huippuhiihtäjä Sami Jauhojärvi paini henkisten murheiden kanssa olympiakultavuonna 2014. Kaikki alkoi tuota talvea seuranneena kesänä, jolloin suomalaistähti teki elämänsä raskaimman tehotreenin.

Kun suomalainen syksyllä 2014 vaihtoi astmalääkettä, alkoi alamäki. Hän menetti yöuniaan, lisäksi veriarvot heittelivät sykkeen ollessa lepohetkelläkin korkealla.

– Ne olivat kovia hetkiä. Piippu ei käynyt suussani, mutta en nähnyt toivoa tuovaa valoa tunnelin päässä. Olin loppu, Jauhojärvi oli sanonut IS:lle aiemmin.

Jauhojärvi painotti viikolla Suomen olympiajoukkueen tiedotustilaisuudessa Helsingin lentoasemalla, että oireiden tunnistaminen ja myöntäminen sekä sairauden esiin tuominen ovat luonnollisesti tärkeää.

– Oireiden tunnistaminen on todella tärkeää. Minulla ei ole ollut mitään masennusta sitä ennen tai sen jälkeen, kun jälkeenpäin selvisi, että tällaista masennus voi olla, Jauhojärvi painotti, ja jatkoi:

– Minusta jos sairastaa jotakin, niin sitä ei pidä hävetä. Vointia kysytään, mutta jos joku sanoo, että on ollut masennusta ja itsetuhoisia ajatuksia, niin jotkut suurin piirtein kääntävät selän. Puhumalla selviää monesta asiasta.

Jauhojärvi itse on elävä esimerkki siitä, että vaikeasta asiasta puhuminen kannattaa – oli kyseessä huippu-urheilija tai ”normaali” ihminen. Häneen nimittäin otti useampi samanlaisista oireista kärsivä ihminen kontaktia tuolloin vaikeina aikoina.

IS:n jutun voit kokonaisuudessaan lukea täältä.