Venäjä menettää lisää olympiamitaleja!

Sotshin vuden 2014 olympialaisten skeletonin voittaja Aleksandr Tretjakov menettää ykkössijansa, sillä KOK tuomitsi miehen dopingrikkomuksesta laajassa huijausvyyhdissä. Tretjakovin tulokset mitätöidään ja hän saa elinikäisen olympiapannan.

Lisäksi Venäjä menettää toisen kelkkailumitalin Sotshista. Jelena Nikitinalta otetaan pois skeletonin olympiapronssi. Nikitina saa myös elinikäisen olympiapannan.

Venäläiset skeletonistit Maria Orlova ja Olga Potylitsyna saavat myös elinikäisen olympiapannan. Heidän tulokset mitätöidään niin ikään Sotshin talvikisoista.

Aiemmin Venäjä on menettänyt jo tukun maastohiihdon olympiamitaleja Sotshin kisoista (UUTINEN).

Venäjä saalisti Vancouverin vuoden 2010 talvikisoista 15 olympiamitalia. Venäjälle varsin (mitalitaulukon yhdestoista) vaatimattoman mitalisaldon on epäilty olevan yhtenä syynä valtiojohtoisen dopingsysteemin kehittämiselle.

Sotshin kotikisoissa neljä vuotta myöhemmin Venäjä saikin jättipotin kiilaamalla mitalitaulukon ykköseksi peräti 33 olympiamitalilla.

WADA:n nimeämän Richard McLarenin työryhmän julkistaman raportin mukaan Venäjällä on ollut kuitenkin valtiojohtoinen dopingohjelma, joten 33 mitalin saalista on epäilty massiiviseksi huijaukseksi.

Kansainvälisellä Olympiakomitella on ollut kaksi erityistä tutkintaryhmää Denis Oswaldin ja Samuel Schmidin johdolla. Heidän työnsä on jatkunut Venäjän vilpin selvittämiseksi. Tapetilla ovat Sotshin olympialaisissa tapahtunut massiivinen huijaus sekä Venäjän valtiojohtoinen dopingsysteemi. Tuomioita kuullaan lisää lähiaikoina.