Venäjän doping-skandaalin tuorein käänne on kuin jännityselokuvasta. Itänaapurin valtion oma tutkintaryhmä on julistanut, että valtion tasolta johdetun kiellettyjen aineiden käytön julkistanut ilmiantaja Grigori Rodtshenkov oli itsekin syyllinen doping-aineiden jakamiseen urheilijoille.

Rodtshenkovin väitetään antaneen suorituskykyä lisääviä aineita urheilijoille heidän tietämättään. Mies toimi Venäjän anti-dopinglaboratorion johtajana ennen jättipaljastustaan maan laajasta doping-ohjelmasta.

– Olemme saaneet selville, että Rodtshenkov antoi henkilökohtaisesti urheilijoille ja lääkäreille aineita, joiden kaikki vaikutukset eivät olleet heidän tiedossaan, mutta paljastuivat myöhemmin olevan doping-aineita, venäläisten tutkimuskomitea syytti tuoreessa raportissaan.

Useita olympiamitaleita WADA:n viime vuonna julkaiseman ”McLaren” -paljastusraportin vuoksi menettänyt Venäjä on väittänyt Rodtshenkovin olevan ainoa syyllinen sotkuun. Venäläisten mukaan Rodtshenkov tuhosi laboratoriansa doping-näytteet ja vieritti skandaalin valtionjohdon syyksi.

Venäläistiedemies on paennut Yhdysvaltoihin välttääkseen Venäjän valtion antamaa pidätysmääräystä. Venäläisten syytös Rodtshenkovia kohtaan julkistettiin vain viikko ennen kuin Kansainvälisen Olympiakomitean on määrä antaa lopullinen päätös maan luvasta osallistua ensi vuoden Etelä-Korean talviolympialaisiin.

Itänaapurimme ei ole kuitenkaan ainoa taho, joka on syyttänyt Rodtshenkovia suhmuroinnista. Kansainvälinen anti-dopingjärjestö WADA syytti viime vuonna tiedemiestä lahjuksen tarjoamisesta ja hyväksymisestä ja 1 400 virtsanäytteen tuhoamisesta.

Rodtshenkov puolustautui WADA:n alkuperäisiä syytöksiä vastaan jo vuoden 2016 kesällä New York Timesin haastattelussa. Silloin hän kertoi olleen pakotettu toimimaan valtionjohdon määräyksien mukaan, tai hänen laboratorionsa olisi menettänyt rahoituksensa.

Venäjän kaikki maajoukkueet saivat viimevuotisen WADA-raportin johdosta toistaiseksi voimassaolevat kilpailukiellot. Venäläisiltä ovat jääneet välistä jo viime vuoden Rion kesäolympialaiset ja tämän vuoden yleisurheilun MM-kilpailut.