Hallitseva lukkopainin maailmanmestari Gordon Ryan sykähdytti lajinsa maailmaa jälleen. Espoossa syksyllä ADCC -mestariksi kruunattu 22-vuotias otti vakuuttavan kuristusvoiton UFC:n perustajan pojasta Ralek Graciesta Metamoris -otteluillassa.

Ylivoimaisena ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Ryan asetti itselleen uhkarohkean vedon, jonka mukaan hänen on lopetettava vastustajansa vain 12 minuutissa käyttäen ainoastaan triangelikuristusta tai suoraa käsilukkoa. Jos hän häviäisi vetonsa, palkintorahat jäisivät saamatta voitosta huolimatta.

Häviöstä painimestarilla ei ollut kuitenkaan pelkoakaan, sillä Ryan hallitsi mittelöä suvereenisti ja kuristi lopulta UFC:n perustajan Rorion Gracien nuorimman pojan triangelikuristuksella alle 11 minuutissa.

Vain 22-vuotias amerikkalainen on voittanut lukkopainissa jo lähes kaiken mahdollisen. Seuraavana haasteenaan mustavöinen kamppailija siirtyy ottelemaan brasilialaisen jujutsun maailmaan, joka on teknisesti hyvin samankaltaista kuin lukkopaini. Showmiehenä tunnettu Ryan on myös vannonut jatkavansa ajan myötä vapaaottelun pariin ja nousevansa yhdeksi UFC:n suurimmista mestareista.

Metamoris on lukkopainin kiistellyin promootio. Ralek Gracien yksin pyörittämä organisaatio on joutunut rankan kriitikin kohteeksi huijattuaan ottelijoitaan huonoilla sopimusehdoilla ja jättämättä maksamatta sovittuja ottelupalkkioita. Suurin osa lajin kovimmista urheilijoista on boikotoinut promootiota jo pitkään.