Ukraina voitti Sotshin olympialaisissa vuonna 2014 kultaa naisten viestissä ampumahiihdossa, mutta toisinkin olisi voinut käydä, mikäli Moskovan antidopinglaboratorion ex-johtaja Grigori Rodtshenkov olisi noudattanut ylempää tullutta käskyä.

Rodsthenkov kertoo New York Timesille hätkähdyttävästä juonesta, joka liittyy Venäjän valtiolliseen dopingohjelmaan. Siinä missä Venäjä manipuloi omien urheilijoidensa dopingnäytteitä puhtaiksi, oli suunnitelmissa manipuloida myös vastustajien näytteitä likaisiksi!

Ukraina, joka vei olympiakullan Venäjän nenän edestä, oli ennakkokaavailuisskin Venäjän pahin vastustaja. Rodtshenkovin mukaan Venäjän apulaisurheiluministerinä ennen Sotshin kisoja operoinut Juri Nagornyh pyysi Rodstshenkovia saastuttamaan Ukrainan ampumahiihtotähden Vita Semerenkon testinäytteen Moskovan kisassa ennen olympialaisia!

Nagornyh halusi siis, että Semerenko saisi dopingpannan eikä edustaisi maataan olympialaisissa, mikä olisi heikentänyt ukrainalaisten mahdollisuuksia viestikisassa. Semerenko nappasi myös olympiapronssia Sotshissa henkilökohtaisella matkalla.

Rodtshenkov ei kuitenkaan suostunut likaamaan Semerenkon näytettä. Hän vakuutti ministerille, että huijaamisesta jäisi kiinni, sillä uusintatestistä näkyisi, ettei virtsa olisi kulkenut ihmiskehon kautta.

– En voinut tehdä sitä viattomalle urheilijalle. Raportoin monia likaisia näytteitä puhtaina, mutten koskaan tehnyt sitä päinvastoin, vakuuttaa ilmiantaja Rodtshenkov.