Kansainvälinen olympiakomitea on päättänyt jatkaa Venäjän kilpailukieltoa ensi vuoden Etelä-Korean talviolympialaisten yli. Venäjä määrättiin maksamaan 15 miljoonan dollarin sakot dopingrikkomuksistaan. Maan entinen urheiluministeri ja ensi vuoden jalkapallon MM-kisojen järjestäjien työryhmän puheenjohtajalle Vitali Mutkolle on langetettu lisäksi elinikäinen toimintakielto olympialaisten parissa.

Olympiakomitea tarjosi venäläisille kuitenkin edes hieman lohdutusta. Venäläiset voivat osallistua olympialaisiin neutraaleina ja itsenäisinä urheilijoina. He voivat pitää kilpailuasua, missä lukee ”Venäläinen olympiaurheilija”, jos he pystyvät todistamaan etteivät olleet osallisena valtionjohdon tukemassa doping-järjestelmässä. Oman maansa lippua he eivät voi kuitenkaan edustaa.

Vitali Mutkon lisäksi elinikäisen kiellon olympialaisiin liittyvään työhön sai myös Mutkon entinen apulaisministeri Juri Nagornik.

Venäjän pitkään jatkunut kilpailukielto liittyy WADAn paljastamaan poikkeuksellisen laajaan valtiojohtoiseen kiellettyjen aineiden käyttöön Venäjän Sotshissa pidetyissä olympialaisissa vuonna 2014. Venäläiset jäivät kiinni yöllisestä operaatiosta, jossa sabotoitiin yli sata virtsanäytettä maan räikeän steroidien käytön ohjelman peittämiseksi.