Venäjän antidopingtoimiston entinen johtaja Grigorij Rodtjenkov kertoi ruotsalaisen SVT:n mukaan koko Venäjän yleisurheilumaajoukkueen käyttäneen dopingia Pekingin olympialaisissa 2008.

Ennen Pekingiä se oli todella helppoa. Pystyimme tekemään mitä halusimme, Rodtjenkov sanoi

Seuraaviin olympialaisiin vuonna 2012 Lontooseen tultaessa dopingtestaus oli muuttunut kovemmaksi ja venäläisten oli oltava varovaisempia.

– Pekingin 2008 ja Lontoon 2012 välillä me vaihdoimme strategiaamme peittääksemme sen, mitä teimme. Me kontrolloimme kaikkea. Urheilijoiden piti kantaa puhtaita virtsanäytteitä mukanaan 24/7.

Ex-johtajan mukaan vuoden 2014 Sotshin olympialaisissa hän johti kisojen ajaksi perustettua laboratoriota, jossa venäläisurheilijoiden testinäytteitä manipuloitiin. Hän kertoo saaneensa tuolloin apua Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:ltä ja menneensä öisin laboratorioon vaihtamaan urheilijoiden näytteitä puhtaaseen virtsaan. Aiemmin hän antoi heille kiellettyjä aineita.

Rodtjenkov väittää myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin tienneen asiasta.

– Vain presidentti olisi voinut saada FSB:n mukaan tällaiseen tehtävään.

Putin sai tiedot yksityiskohdista silloiselta urheiluministeriltä Vitalj Mutkolta.

– Mutko kertoi Putinin muistavan nimeni erittäin hyvin, Rodtjenkov sanoi.

Kreml ei ole halunnut kommentoida väitteitä. Putin on aiemmin kiistänyt valtiojohtoisen dopingohjelman olemassaolon. Hänen kerrotaan sanoneen väitteitä naurettaviksi ja ihmettelevänsä mitä lääkkeitä Rodtjenkoville on syötetty hänen lausuntojensa saamiseksi.

Venäjä on suljettu yleisurheilun kansainvälisestä kilpailutoiminnasta ja Pyeongchangin talviolympialaisista dopingin takia. Rodtshenkov asuu Yhdysvalloissa ja on liittovaltion poliisin FBI:n todistajansuojeluohjelmassa.