WBA-nyrkkeilyliitto on riistänyt kuubalaistähdeltä Guillermo Rigondeauxilta hänen ylemmän kääpiösarjan mestaruusvyönsä. Tiukka ratkaisu oli osa sopimusta, jonka huippuottelija teki liiton kanssa voidakseen nousta kaksi painoluokkaa ylemmäs haastamaan supertähti Vasil Lomatshenkon.

Sopimuksen mukaan Rigondeaux sai vaihtaa painoluokkaa, vaikka miestä odotti pakollinen uusintaottelu ylemmän kääpiösarjan väliaikaista mestaria Moises Floresia vastaan. Ainoa ehto Lomatshenko-huippumittelön hyväksymiseen oli se, että jos kuubalaiskonkari häviäisi ottelun, hän menettäisi mestaruusvyönsä.

Aiemmin voittamattoman huippuiskijän uhkapeli johti tällä kertaa karmeaan tappioon. Rigondeaux joutui kärsimään karun ylivoimaisen tappion teknisestä lahjakkuudestaan tunnetun Lomatshenkon pelattua pois kuubalaisen kaikki aseet ja piestyä miehen luovutukseen asti. Myöhemmin Rigondeaux väitti luovuttamisen johduttua vain siitä, että hän loukkasi toisen kätensä ottelun aikana.

Rigondeauxin aseman mestarina peri WBA:n ylemmän kääpiösarjan ”kakkosvyön” haltija Danny Roman. WBA:n puheenjohtaja Gilberto Mendoza Jr. perusti liiton ankaraa päätöstä ylimääräisten mestareiden määrän karsimisella.

– Erikoislupaa pyydettiin, ja Rigondeauxille myönnettiin se siksi, että kyseinen ottelu oli tärkeä nyrkkeilyn aseman kannalta. Jos hän häviäisi, hän menettäisi mestarin asemansa. Sitten Flores kohtaisi Romanin ja hänen MM-haastajansa välisen voittajan seuraavaksi, liittopomo valotti aiemmin suunnitelmiaan Boxing Scenen haastattelussa.

Rigondeaux kuuluu maailman arvostetuimpien eteläamerikkalaisten nyrkkeilijöiden joukkoon. Joulukuussa kunnioitettu The Ring -nyrkkeilylehti arvosti miehen maailman parhaaksi aktiiviseksi ylemmän kääpiösarjan ottelijaksi.