Telinevoimistelun kolminkertainen olympiavoittaja Aly Raisman vaatii riippumatonta tutkintaa Yhdysvaltain voimistelumaajoukkueetta vellovaan hyväksikäyttöskandaaliin.

Yli 140 naista, heidän joukossaan Raismanin lisäksi muun muassa nelinkertainen olympiavoittaja Simon Biles, syyttää maajoukkueen entistä lääkäriä Larry Nassaria seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Nassarin on tarkoitus saada tuomionsa vielä tällä viikolla. Hänet tuomittiin jo aiemmin viime joulukuussa 60 vuodeksi vankeuteen lapsipornon hallussapidosta.

Maajoukkueen kapteenina toiminut Raisman kritisoi voimakkaasti Yhdysvaltain olympiakomiteaa USOC:ta, joka hänen mukaansa käyttäytyy kuin ketään urheilijoista ei olisi koskaan edes hyväksikäytettykään.

Viime viikonloppuna kolme maan voimisteluliiton, USAG:n johtajaa erosi skandaalin vuoksi ja olympiakomitea otti Raismanin mukaan asiasta kaiken kunnian.

– Monet hyväksikäytön uhreista, minä mukaan lukien, ovat sitä mieltä, että myös USOC on vastuussa tästä. Riippumaton tutkinta! Mitä vielä täytyy tehdä, että toimisitte niinkuin pitää, Raisman kysyy.

Tapaus on vaikuttanut voimakkaasti myös lajiliiton talouteen. Viimeisimpänä teleoperaattori AT&T ilmoitti jäädyttävänsä sponsorisopimuksensa liiton kanssa skandaalin vuoksi. Kaksi muuta tukijaa, makeisvalmistaja Hershey’s ja urheiluvaatevalmistaja Under Armour ovat jo aiemmin vetäyneet yhteistyöstä USAG:n kanssa.

Lähde: BBC