Kansainvälinen olympiakomitea on jättänyt venäläiset taitoluistelijat Ksenia Stolbovan ja Ivan Bukinin pois olympialistalta, jonka pohjalta venäläisiä urheilijoita voidaan kutsua Etelä-Korean talviolympialaisiin itsenäisinä kilpailijoina neutraalin lipun alla.

Taitoluistelija Stolbovan ja jäätanssija Bukinin yllättävä kilpailukielto raivostutti Kremlinin pahanpäiväisesti. Venäläisten mielestä Olympiakomitea antoi länsimaiden mielipiteiden vaikuttaa päätökseen.

– Tämä perusteeton ja absurdi päätös osoittaa jälleen Kansainvälisen olympiakomitean kyvyttömyyden vastustaa ulkopuolisia paineita päätöksenteossaan. Tämä rikkoo kaikkia olympialaisten periaatteita, varsinkin syrjinnän välttämistä kilpailijoiden valinnoista, Venäjän valtionjohto sanaili tiedotteessaan.

Stolbova voitti hopeaa taitoluistelussa Sotshin olympialaisissa parinsa Fedor Klimovin kanssa vuonna 2014.

Olympiakomitean päätös antaa puhtaiden venäläisurheilijoiden osallistua kisoihin itsenäisinä kilpailijoina on herättänyt paljon arvostelua. Vaikka komitea ei antanutkaan vielä virallista syytä Stolbovan ja Bukinin pannalle, on se ilmoittanut pidättävänsä oikeuden valita kenen se antaa kilpailla olympialaisissa neutraalin lipun alla.