Painonnoston EM-kisojen isäntä vaihtuu erikoisen tapahtumasarjan jälkeen.

EM-mitalit piti jakaa Albanian Tiranassa, mutta kisaisäntä vetäytyi vastuustaan vain kymmenen viikkoa ennen tapahtumaa.

Albanian painonnostoliiton presidentti Elex Gjoza erosi tehtävästään ja johtokunta seurasi perässä. Taustalla oli median ja kansalaisten antama raju paine viimeisimmän dopingkäryn vuoksi.

Romela Begaj nosti joulukuussa MM-hopealle Anaheimissa 69-kiloisten sarjassa. Nainen tempaisi tuloksen 107 kiloa ja työnsi 128 kiloa saaden yhteistuloksen 235.

Begaj kuitenkin kärysi kielletystä aineesta. Hänen dopingnäytteestään löytyi anabolisiin steroideihin kuuluvaa stanotsololia. Tämä oli nostajalle toinen käry samasta aineesta.

Käry nostatti Albaniassa sellaisen metakan, että paikallisen painonnostoliiton johtohenkilöt päätyivät eroamaan tehtävistään.

– Yleisön ja median voimakas reaktio johti siihen, että kaikki irtisanoutuivat. Tällä hetkellä Albanialla ei ole painonnostoliittoa. Kukaan ei ole järjestämässä EM-kisoja. Tämä oli odottamaton ja hyvin vakava ongelma meille ja jäsenillemme, Euroopan painonnostoliiton pääsihteeri Hasan Akkus sanooi insidethegamesille.

Kansainvälinen painonnostoliitto IWF on viime vuosina sakottanut Albanian liittoa kahdesti, koska dopingkäryjä on ollut vuositasolla kolme tai enemmän.

Nyt Euroopan painonnostoliitto EWF etsii kuumeisesti lyhyellä varoitusajalla uutta kisaisäntää. Vaihtoehtoina ovat Romania ja Georgia.

– Jos voimme jollakin tavalla auttaa EWF:ää, niin me teemme sen. Tämä on hätätilanne. Olen kuullut, että jotkut ovat jo ostaneet lentoliput Tiranaan, Romanian painonostoliiton pääsihteeri Alex Padure kommentoi.

Painonnoston EM-kisat on määrä käydä 23. maaliskuuta – 1. huhtikuuta.