Pohjois-Korean johtaja Kim-Jong Un yllätti vihjailemalla maanantaisessa uudenvuoden puheessaan maansa voivan osallistua ensi vuoden Etelä-Korean talviolympialaisiin. Yksinvaltias julisti toivovansa naapurivaltionsa kisoille menestystä.

Kansainvälisen olympiakomitea kertoi olleensa tyytyväinen vihamielisyydestään tunnetun diktaattorin positiiviseen sävyyn. Olympiapomon mukaan komitea on avoin Pohjois-Korean osallistumiselle kisoihin.

– Olemme jatkuvasti tiiviissä yhteydessä Pohjois-Korean ja Etelä-Korean olympiaorganisaatioiden kanssa. Tässä yhteydessä tulkitsemme Pohjois-Korean johdon kommentteja erittäin avoimesti, komitean edustaja kommentoi Insidethegames -sivustolle.

Korean niemimaan ailahteleva turvallisuustilanne on herättänyt laajasti huolta olympialaisten alla. Kisat järjestetään lähellä Pohjois-Korean rajaa sijaitsevassa Peyongchangin kaupungissa. Useita ohjuskokeita tehnyt Kim-Jong Un on uhkaillut monesti voivansa halutessaan tuhota Soulin kaupungin arsenaalillaan helposti.

Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach otti kantaa turvallisuushuoliin omassa uudenvuoden puheessaan. Olympiapomo vakuutteli, ettei urheilijoilla ja maajoukkueilla ole kisoissa mitään pelättävää.

– Kisat ovat varmasti turvalliset. Tiedämme Korean niemimaalla olevan poliittisia jänniteitä ja seuraamme tilannetta. Olympiakomitea on seurannut sitä jo vuodesta 2015, eikä keskusteluissa ole ikinä kyseenalaistettu Korean olympialaisten järjestämistä. Olympialaisten on noustava aina poliittisen kahtiajaon yläpuolelle ja kannustettava vuoropuhelua. Olympialaiset ovat toivon ja rauhan symboli, Bach sanaili.

Etelä-Korean talviolympialaiset järjestetään 9.-25. helmikuuta Peyongchangin kaupungissa.