© Kuva: Getty Images

Olympiakomiteaa syytetään hämäristä salasopimuksista Venäjän kanssa – dopingurheilijat saattavat päästä kisoihin

Nappaa riskitön veto 100€ asti!

• Jos häviät, saat rahasi takaisin
• Voitoilla ei kierrätysvaatimuksia eli rahat saa heti ulos

The Guardian uutisoi perjantaina, että Venäjän dopingskandaalin laajan yleisön tietoisuuden tuoneen Icarus-dokumentin tekijät olivat saaneet tietoa Olympiakomitean hämäristä ”takahuoneen diileistä” Venäjän valtion kanssa.

Olympiakomitean päätös sallia venäläiset urheilijat kisoihin itsenäisinä kilpailijoina neutraalin lipun alla herätti mielipiteitä suuntaan jos toiseenkin.

Elokuvantekijät syyttävät komiteaa siitä, että he olisivat lipsuneet lupauksistaan. Heidän sisäpiiritietojensa mukaan olympiapomot olisivat sopineet jo dopingista kärynneiden venäläisten osallistumisesta ensi vuoden talviolympialaisiin neutraalin lipun urheilijoina.

– Mitä enemmän perehtyy tämän dopingpannan yksityiskohtiin, huomaa kuinka paljon näitä takahuoneiden diilejä on oikeastaan tehty, Icarus-elokuvan tuottaja Dan Cogan väitti The Guardianin haastattelussa.

Venäjän valtion johtaman dopingohjelman paljastanut entinen maan dopinglaboratorion johtaja Grigori Rodtshenkov on ollut jo pitemmän aikaa maanpaossa Yhdysvalloissa. Kotimaassaan häntä on syytetty koko skandaalin keksimisestä päässään valtion maineen pilaamiseksi.

42 kielletyistä aineista kärynnyttä venäläisurheilijaa hakee parhaillaan oikaisua tuomioihinsa. Kohuttu tilanne saa ratkaisunsa 22. tammikuuta urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuimen istunnossa. Lopullinen päätös asiasta julkistetaan 31. tammikuuta, eli vain yhdeksän päivää ennen olympiakisojen alkua.

Cogan esitti kuitenkin vielä lisää karuja syytöksiä komitean suhmuroinnista. Elokuvantekijän mukaan Venäjä on vaatinut Rodtshenkovia paikalle aiemmin mainittujen urheilijoiden vetoomuksien kuulemistilaisuuksiin. Jos Rodtshenkov ei saapuisi paikalle, saisivat dopingurheilijat osallistua komitean luvalla kisoihin neutraaleina urheilijoina.

– He saisivat pitää paitoja, joissa lukee ”olympiaurheilija Venäjältä”. He saavat luvan patsastella päätösseremoniassa muiden mukana. Se on lahja Putinille, joka saa esitellä urheilijoita televisiossa niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Päätöksellä on dopingpannan kiiltokuva, mutta todellisuudessa olympiakomitea yrittää vain suojella Venäjää heidän rankaisemisensa sijaan, Cogan täräytti.

Cogan vaati olympiakomitean puheenjohtajaa Thomas Bachia suojelemaan skandaalin paljastanutta Rodtshenkovia. Miehen mukaan Bachin pitäisi uhata Venäjää 20 vuoden kilpailukiellolla, jos Rodtshenkoville tapahtuisi mitään.

Etelä-Korean talviolympialaiset järjestetään 9.-25. helmikuuta Peyongchangin kaupungissa. Kisoihin osallistuvat lähes kaikki olympialaisten perinteiset maat Venäjää lukuunottamatta. Myöskään Pohjois-Korea ei ole vielä tehnyt päätöstään kisojen suhteen Korean niemimaan vaikean poliittisen tilanteen vuoksi.

Nappaa riskitön veto 100€ asti!

• Jos häviät, saat rahasi takaisin
• Voitoilla ei kierrätysvaatimuksia eli rahat saa heti ulos