Kansainvälisen olympiakomitean päätös antaa venäläisten osallistua ensi vuoden talviolympialaisiin neutraalin lipun alla on herättänyt laajaa raivoa urheilun maailmassa. Monet ovat epäilleet, päätyikö komitea kiistanalaiseen myönnytykseen miellyttääkseen Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

Organisaation puheenjohtaja Thomas Bach puolustautui tällä viikolla syytöksiltä saksalaisen Die Welt am Sonntag -sanomalehden haastattelussa.

– Siitä näkee, kuinka kaukana nämä syytökset ovat todellisuudesta, että elinikäisen toimintakiellon meiltä saanut varapääministeri Vitali Mutko haluaa haastaa tämän tuomion. Luonnollisesti ennakkoluulot ovat tässä isossa osassa. Monet vaativat heille totaalista osallistumiskieltoa, mutta kaikilla on oikeus reiluun oikeusprosessiin ja valitukseen. Emme voi kieltää puhtaita urheilijoita tulemasta kisoihin. Se olisi ollut epäeettistä, Bach vakuutteli.

Olympiakomitean päätöksen äänekkäimpien kriitikoiden joukkoon kuuluu Venäjän dopingskandaalin ilmiantaja Grigori Rodtshenkov. Entinen maan antidopinglaboratorion johtaja väitti aiemmin mediassa Bachin kumartelevan Putinin suuntaan.

Venäläisurheilijat saavat osallistua Etelä-Korean olympialaisiin neutraaleina urheilijana kantaen ”olympiaurheilija Venäjältä” -lippua. Bachin mukaan kohutussa päätöksessä oli kyse reiluudesta yksittäisiä puhtaita urheilijoita kohtaan, jotka eivät olleet välttämättä osallisina dopingsopassa.

– Heidän on kärsittävä yhteinen rangaistus, vaikka he olisivat yksilöinä syyttömiä. Siinä on kapea raja, mutta emme halunneet kuitenkaan nöyryyttää urheilijoita riistämällä heidän kansallisen alkuperänsä, Bach pohti.