Vapaaottelun kovimmat nimet ovat tulleet lähivuosina tulleet tunnetuiksi varsin ylimielisestä käytöksestään ja hurjista törkypuheistaan. Takavuosien nöyrät herrasmiesottelijat ovat saaneet väistyä yhä suurempien tilipussien ”rahamatseja” ja medianäkyyvyttä jahtaavien viihdyttäjien tieltä.

Hurja öyhötys on jakanut mielipiteitä kamppailu-urheilun maailmassa. Moni pitäisi mielellään kiinni kamppailulajien perinteisestä kohteliaasta urheiluhengestä, mutta toiset taas näkevät Conor McGregorin kaltaiset räväkät supertähdet hyvänä lajin kaupallisen kehityksen kannalta.

Pahasuisten starojen kriitikoihin liittyi tällä viikolla UFC:n tuore naisten korsisarjan mestari Rose Namajunas. 25-vuotias huippuottelija moitti useita viime aikojen UFC-mestareita huonon esimerkin näyttämisestä nuorille.

– Olen sanonut aiemmin, että tämä vyö ei välttämättä merkitse mitään. Tarkoitan sillä sitä, että maailmanmestaruus ei merkitse mitään, jos olet aivan kusipää. Vaikka olisin maailman paras ottelija, se ei merkitse minulle mitään, jos en voisi päivän päätteeksi sanoa olevani hyvä ihminen enkä näytä hyvää esimerkkiä, amerikkalaistähti latasi The MMA Hourin haastattelussa.

Kovissa oloissa kasvanut Namajunas eli rikkonaisen ja vaikean lapsuuden. Jenkkiottelija kertoi ankean taustansa antaneen hänelle henkistä kestävyyttä ja luottoa omaan kykyynsä selviytyä tulevistakin vaikeuksista.

– Oli aikoja, jolloin en tiennyt miten asiat tulevat toteutumaan. Minulla oli kuitenkin vahva tunne, että tulen pärjäämään. Vaikka minulla on ollut paljon haasteita, joista oli päästävä yli, tähdet vaikuttivat asettuvan juuri oikeille kohdille, UFC-tähti tunnelmoi.

Namajunas voitti korsisarjan maailmanmestaruuden yllättävän ylivoimaisella suorituksella aiemmin voittamattomana pidetyltä puolalaiskonkarilta Joanna Jedrzejczykiltä marraskuussa UFC 217 -otteluillassa. Vasta kymmenen ammattilaisottelua urallaan iskenyt amerikkalainen nousi urotyönsä myötä yhdeksi UFC:n historian nopeiten mestaruuden saavuttaneista ottelijoista.