Venäjän dopingskandaalin ilmiantajan Grigori Rodtshenkovin henkeä on uhattu, lakimies Jim Walden paljasti viikonloppuna BBC:n haastattelussa. Venäjän antidopinglaboratorion entisen johtajan on määrä todistaa urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen kuulemistilaisuuksissa, mutta venäläiset ovat yrittäneet estää sitä uhkailemalla Rodtshenkovia.

43 dopingista kärynnyttä venäläisurheilijaa on valittanut tuomioistaan vetoomustuomioistuimeen. Urheilijoiden kuulemistilaisuudet pidetään tammikuun loppupuolella, ja Rodtshenkovin odotetaan todistavan kuulemistilaisuudessa venäläisiä vastaan.

– Hän on erittäin keskittynyt siihen, mitä hänen pitää tehdä seuraavan muutaman viikon aikana. Grigorin odotetaan todistavan kuulemistilaisuuksissa. Hän valmistautuu parhaillaan siihen. Kun hän selviää niistä, meille on tärkeintä pitää hänet turvassa, Rodtshenkovin lakimies Walden kertoi BBC:lle.

Dopingpaljastukset ovat kohahduttaneet urheilun maailmaa jo pitkään. Maan olympiahaaveet saivat viimeisen sinetin, kun Kansainvälinen olympiakomitea jatkoi Venäjän kilpailukieltoa tämän vuoden Etelä-Korean talviolympialaisten yli.

Venäläiset ovat julistaneet Rodtshenkovin olevan syyllinen maan maineen pilaamiseen tahallaan. Rodtshenkov pakeni viime vuonna Yhdysvaltoihin, sillä hän pelkäsi kotimaassaan oman turvallisuutensa olevan vaarassa.

– Tiedämme, että tohtori Rodtshenkov on venäläisten vihalistan kärjessä. Ainakin yksi valtionjohdon toimija on vaatinut hänen teloittamistaan, Walden painotti.