Venäjä ei pääse vielä huokaisemaan helpotuksesta. Kansainvälisen antidopingjärjestön WADA:n puheenjohtaja Craig Reedie paljasti torstaina olympiakylän lehdistötilaisuudessa, että maan dopingpannan jatkamista Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisiin ei suljeta toistaiseksi pois.

Kilpailukielto jatkuisi käytännössä kahden merkittävän syyn vuoksi. Venäjä ei ole vieläkään suostunut myöntämään WADA:n kuuluisan ”McLaren-raportin” löydöksiä. Raportti paljasti maan järjestelmällisen dopingohjelman, joka oli käytössä jo Sotshin olympialaisissa vuonna 2014.

Toinen syy pattitilanteelle on se, että venäläiset eivät ole edelleenkään päästäneet WADA:n henkilökuntaa tarkastamaan Moskovan dopinglaboratorion toimintatapoja ja näytteitä.

Reedie korosti toivovansa, että tilanteeseen löytyy ratkaisu ennen seuraavia olympiakisoja. Antidopingjehu painotti kuitenkin pysyvänsä ehdoissaan tarpeen tullen tiukkana.

– En tietenkään toivo sitä [kilpailukiellon jatkamista Tokioon]. Meidän täytyy ylittää tämä silti jossain vaiheessa, ja aiomme kunnioittaa tiekarttaa, jonka laadimme Venäjän urheiluviranomaisten kanssa. Siihen kuuluvat nämä kaksi ehtoa. Toiveeni on se, että pölyn laskeuduttua Peyongchangissa toimitsijat ovat hieman viisaampia, ja suostuvat yhteistyöhön, Reedie kertoi lehdistötilaisuudessa.