Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) puheenjohtaja Thomas Bach kertoo Pohjois-Korean olevan sitoutunut olemaan mukana myös kaksissa seuraavissa olympialaisissa.

Bach on parhaillaan kolmipäiväisellä vierailulla Pohjois-Koreassa ja keskusteli maan johtajan Kim Jong-unin kanssa virallisessa, noin puolen tunnin mittaisessa tapaamisessa. Kaksikko jatkoi tämän jälkeen keskusteluja maan pääkaupungissa Pjongjangissa järjestetyn jalkapallo-ottelun aikana.

– He kertoivat meille aikovansa ehdottomasti olla mukana Tokiossa 2020 ja Pekingissä 2022, Bach kertoi uutistoimisto AFP:lle tapaamisen jälkeen.

Ainakin Tokioon osallistuminen vaatii vielä lisäneuvotteluja, sillä Japanin ja Pohjois-Korean suhteet ovat erittäin viileät johtuen muun muassa Pohjois-Korean Kimin aikana aloittamasta ydinaseohjelmasta. Tällä hetkellä Japani ei päästä maahan lainkaan pohjoiskorealaisia.

Myös pohjoiskorealaisten agenttien takavuosina (1977-1983) tekemät japanilaisen sieppaukset ovat nousevan auringon maassa vielä tuoreessa muistissa.

Pyeongchangin olympialaisiin Pohjois-Korea lähetti yhteensä 22 urheilijaa. Maa on ollut mukana kaikissa kesäolympialaisissa vuodesta 1992 lähtien. Talviolympialaisista maa on pitänyt välillä taukoa, koska päteviä urheilijoita ei aina ole löytynyt.