Maailman antidopingtoimiston WADA:n pitkäaikainen testikittien valmistaja Berlinger ilmoitti yllättäen lopettavansa antidopingtoimintansa erikoisen ”saastumiskohun” vuoksi. WADA jäi täten yhtäkkiä ilman asianmukaista testikalustoa, ja joutuu alkaa etsimään kiireellä uutta yhteistyökumppania.

Dopingnäytteiden testaamista ja säilömistä varten erikoisvalmisteisia näytepulloja tuottava Berlinger ilmoitti viime viikolla vetäytyvänsä dopingkontrollin alalta. Sveitsiläisfirma tuli yllättävään päätökseen saatuaan tavallista asiakaspalautetta näytepullojen epämääräisestä laadusta.

WADA tiedotti yhteistyökumppaninsa erikoisesta vedosta perjantaina. Berlingeriä oli syytetty useilta nimettömiltä tahoilta siitä, että heidän näytepullonsa olisivat saattaneet aiheuttaa dopingnäytteiden saastumisia. Asiakkaat olivat valittaneet erityisesti siitä, että eräs näytepullomalli oli murtunut ja haljennut pakastettaessa.

Ongelmaa oli ilmennyt varsinkin BEREG-KIT Geneva -mallin näytepulloissa. Kuultuaan kohusta WADA otti välittömästi yhteyttä Kansallisten antidopingjärjestön instituutioon INADO:on selvittääkseen, oliko kattojärjestö kuullut vastaavista tapauksista.

Ongelmia ei ollut kuitenkaan ilmennyt muilla toimijoilla. WADA kertoi tuoreessa tiedotteessaan, että se pyysi kaikkia olympiakomiteoita ja paralympiakomiteaa tarkistamaan myös omat dopingnäytekäytäntönsä.

Berlinger päätti vetäytyä kuitenkin kerralla antidopingtoiminnasta koettuaan maineensa kärsineen liian pahan kolauksen saastumiskohussa. WADA ilmoitti etsivänsä nyt uutta yhteistyökumppania, joka voisi valmistaa heille näytepulloja ja testipaketteja.

Lähde: WADA