Lentopallon naisten Mestaruusliigan semifinaalit käynnistyvät perjantaina. Cupin aiemmin tällä kaudella voittaneella HPK:lla on mahdollisuus tuplamestaruuteen. Se saa vastaansa LiigaPlokin Pihtiputaalta.

HPK joutui koville puolivälierissä liiganousija Nurmon Jymyä vastaan voitettuaan sarjan 3-1. Peräti puolet sarjan peleistä olivat viisieräisiä.

Joukkueen libero ja naisten maajoukkueestakin tuttu Saana Koljonen kertoo seuraavassa oman joukkueensa tekemisestä ja tulevasta välieräsarjasta.

Puolivälieräsarja ja sen monet ottelut olivat erittäin tiukkoja. Millä mallilla oma pelaamisenne on tuon sarjan jäljiltä?

– Se oli todella hyvä sarja. Jymy oli aivan eri joukkue kuin runkosarjassa meitä vastaan. Saimme todellakin vääntää! Mekään emme pelanneet huonosti, vaan Jymykin pelasi todella hyvin. Se valmistaa meitä paremmin välieräsarjaan kuin jos olisimme vieneet kaikki pelit 3-0. Pääsimme vääntämään ja jouduimme pelaamaan paineen alle. Hävisimmekin ja jouduimme käymään läpi sitä, mitä häviöt tuovat tullessaan ja miten tästä eteenpäin. Olen sitä mieltä, että meille teki hyvää se, että oli noin kovaa vääntöä.

Seuraavaksi olisinkin kysynyt juuri tuota, että kovasta sarjasta on varmasti hyötyä.

– Tasonnostaminen on joskus vaikeaa, kun joka tapauksessa oman tasonsa joutuu pitämään. Nyt olemme jo saaneet jo pelata hyvällä tasolla. Isoa tasonnostoa ei sinällään vaadita, vaikka totta kai asioita lähdetään tekemään paremmin. Tiedämme, että alla on hyviä pelejä. Esimerkiksi torjunta-puolustuksemme oli jo todella kovaa luokkaa. Olemme hyvällä tiellä.

Vastakkain on ennakkoarvioiden mukaan kaksi erittäin hyökkäysvoimaista joukkuetta. Oletko samaa mieltä?

– Plokilla on erinomaisia hyökkääjiä, mutta niin on toki meilläkin. Heidän sideout-pelaamisensa on siksi kovaa. Jos heillä nousee pallot ”kuppiin”, niin sitten meidän on vaikeaa lähteä pelaamaan. Syöttömmekin täytyy toimia, että saamme nostoa irti ja sitä kautta heidän hyökkäystään vaikeutettua.

Tuleeko hyökkäysvoimaisuus määräämään sarjan kuvan?

– Uskon niin, ja Ploki tulee varmasti meitä vastaan myös kovalla syötöllä. Se on heille yksi ase. Olemme myös valmistautuneet siihen. Pelkkä hyökkäyskään ei kuitenkaan ratkaise. Sen jälkeen tulee torjunta-puolustus. Miten se toimii? Onko se systemaattista? Saammeko vaimennettua palloja tarpeeksi ja nostettua niitä peliin? Sitten tulee esiin toisen kosketuksen laatu ja se, pääsemmekö hyökkäämään hyvästä asemasta vai joudummeko toimittamaan pallo verkon yli. Jos niin käy, niin sitten Ploki pääsee käyttämään omaa hyvää hyökkäystään.

– Heidät pitää saada aina mahdollisimman vaikeaan tilanteeseen joka ikisessä pallorallissa. Vaikka puhutaan pelkästä hyökkäyksestä, niin muut pelin osa-alueetkin merkitsevät aika paljon, että saamme sitä vaimennettua.

Millaisen haasteen vastustajan hyökkäysvoima tuo sinulle liberona?

– Se tuo positiivisen haasteen. Nyt mitataan taas, miten omat taidot ja tämän vuoden tekeminen tässä vaiheessa kautta heidän parasta syöttöään vastaan toimivat. Tykkään aina siitä, kun peli on hyvää ja saan haastaa itseäni. Pääsen mukaviin hommiin!

Voititte kaikki kolme runkosarjakohtaamista. Onko tuolla merkitystä?

– Ei enää näissä peleissä. Ne voitot pitää nollata ja lakaista maton alle. Nämä ovat eri pelejä, niin kuin Nurmoakin vastaan nähtiin. Playoffit on eri maailma. Näissä punnitaan sitä henkistä kanttia.

HPK:n joukkue uusiutui täksi kaudeksi lähes kokonaan. Miten olette hitsautuneet yhteen noin hyvin näin nopeasti?

– Olemme treenanneet hyvin, ja se on yksi asia. Lisäksi joukkueemme persoonat käyvät hyvin yhteen. Joukkue on joukkueena hyvä ja kunnianhimoinen. Kaikilla on kova draivi päästä eteenpäin. Se on ollut yksi tekijä, mikä on helpottanut sitä, että haluamme ratkaista asioita, kun joitain konfliktitilanteita on tullut. Niitä tulee todella paljon, kun aloitusseitsikosta vain yksi pelaaja on sama kuin edellisellä kaudella ja kaikki pelaajat ovat uusia toisilleen. Kun on draivia ja halua kehittyä ja olla parempi, niin silloin kaikki asiat tulee ratkaistua nopeammin, että pääsemme eteenpäin ja peli kehittyy. Kyllähän pelimme on kehittynyt paljon siitä, mitä runkosarjan ensimmäinen peli oli.

Olet Pihtiputaalta kotoisin, ja LiigaPlokin riveissä pelaa myös oma siskosi. Mitä odotat sarjalta tässä mielessä?

– Minusta on kivaa pelata Plokia vastaan. Ei tunnu siltä, että tekisin siitä sen isompaa asiaa. Runkosarjassa se on vain yksi peli muiden joukossa. Totta kai silloin, kun mennään pelaamaan Pihtiputaalle, niin silloin on kiva mennä pelaamaan kotiin. En ajattele, että pelaan siskoani vastaan. Lähdemme taistelemaan ja molemmat lähtevät pelaamaan hyvää peliä. Lopputulos on sitten, mitä on. Sillä ei ole väliä, että vastassa on vanha kotiseura. Siitä on kuitenkin aika kauan aikaa, kun olen pelannut siellä viimeksi. Pihtipudas on yhä koti, mutta Ploki on ollut seurani viimeksi jo kahdeksan kautta sitten.

Anna katsojille vinkki, keitä HPK:n pelaajia kannattaa erityisesti seurata tässä sarjassa?

– Passariamme Chloe Collinsia. Hän pääsee pallon alle jopa niihin palloihin, joihin näyttää tulevan kiire. Hänessä on se ihailtava ominaisuus, miten fyysinen ja atleettinen hän on. Hän pystyy rakentamaan hyviä tilanteita meille huonommistakin nostoista tai puolustuksista. Se on ensiarvoisen hienoa. Sanoisin myös keskeltä Daniela Öhmanin. Ruoska läjähtää, kun hän laittaa palloa kenttään. Hän on torjumassa laidassa ja keskellä ja ehtii joka paikkaan. Lisäksi hänellä on hyvä syöttö.