UFC:n entinen naisten kääpiösarjan maailmanmestari ja entinen olympiamitalisti Ronda Rousey valittiin viikonloppuna Ohiossa järjestetyssä gaalassa Kansainväliseen urheilun kunniagalleriaan. Judomestari sai tilaisuudessa kuudennen asteen mustan vyön judossa ja käytti puheensa naisten tasa-arvosta puhumiseen.

Kamppailutähti valittiin tilaisuudessa Kansainväliseen urheilun ”hall of fameen” eli kunniagalleriaan. Tunnustus on erittäin harvinainen ja suuri kunnianosoitus. Vain harvat kamppailulajien huippu-urheilijat ovat päässeet arvostettuun kunniagalleriaan.

Rouseyn kommentit olivat erityisen rohkeita siksi, että hän kritisoi puheessaan oman olympialajinsa judon vanhanaikaisia perinteitä. Merkittävän vyöarvon ylennyksen saanut jenkkitähti hehkutti puheessaan, kuinka pitkälle naiset ovat tulleet lajin sisällä entisaikoihin verrattuna.

UFC-konkari hämmästeli sitä, kuinka naisjudokat joutuivat käyttämään ennen erilaista vyötä kuin miehet ilman mitään pätevää syytä. Rouseyn äiti AnnMaria DeMars, joka on myös entinen judotähti joutui pitämään naisten vyötä nuorempana erityisvyötä täysin miesvaltaisista vanhoillisista arvoista johtuvista syistä.

– Luulen, että olen todella onnekas, että tulin lajiin mukaan yhden sukupolven myöhemmin. Ajatus erillisestä raidasta vyössäni tuntui minulle vieraalta. Sitä ei taottu minulle päähäni, niin kuin äitilleni aikoinaan tehtiin. Hänelle toitotettiin, että hän on vähemmän arvokkaampi vain siksi, että hän on nainen. Kun lapseni kasvavat aikuisiksi, heidän ei tarvitse koskaan edes nähdä naisten raitaa vyössä. He eivät tule edes tietämään, mikä se on, Rousey taivasteli.

Rousey oli yksi Yhdysvaltojen suurimpia judotähtiä olympialaisissa 2000-luvulla. Nainen voitti pronssia lajissa Beijingin kesäolympialaisissa vuonna 2008.

Judouransa jälkeen Rousey siirtyi vapaaotteluun, ja nousi yhdeksi kaikkien aikojen ylivoimaisimmista naiskamppailijoista. Amerikkalaisottelija voitti ensin Strikeforcen naisten kääpiösarjan maailmanmestaruuden vuonna 2012.

Seuraavana vuonna vapaaottelun kärkiorganisaatio UFC osti Strikeforcen, ja Rouseyn mestaruus siirtyi uuden huippupromootion puolelle. Kamppailutähti puolusti MM-vyötään jopa kuusi kertaa, kunnes hävisi lopulta kahdesti putkeen ja lopetti vapaaottelu-uransa.

Nykyisin Rousey esiintyy viihdetaiteilijana showpainiorganisaatio WWE:n riveissä ja näyttelee silloin tällöin Hollywood-elokuvissa.

Lähde: MMA Weekly