Ruotsin ampumahiihtomaajoukkueen suorapuheisena tunnettu päävalmentaja Wolfgang Pichler lataa melkoista tekstiä erään urheilijansa taidoista.

Tiio Söderhiem kilpaili pitkään maastohiihdon puolella, ennen kuin muutama vuosi sitten päätti – osin Pichlerin houkuttelemana – siirtyä ampumahiihtoon.

Urheilija harjoitteli ankarana tunnetun valmentajan kovien menetelmien mukaisesti ja paloi lopulta täysin loppuun.

– Olen ollut täysin loppuunpalanut viimeiset pari vuotta. Jotkut ovat vastaanottavaisia Wolfgangin harjoitteille, mutta kaikille se ei sovi. 15 yksilöä ei voi valmentaa samalla tavalla, Söderhiem sanoi Expressenille.

Pichler on asiasta täysin eri mieltä ja lataa melkoisen arvosteluryöpyn Söderhiemin niskaan.

– Joillakin on lahjoja tulla maailmanluokan urheilijoiksi, joillakin taas ei. Tiiolla ei ole niitä lahjoja, ei varsinkaan ampumiseen, Pichler täräyttää.

– Hän ei ollut huippuja maastohiihdossa, eikä hänestä tule sitä myöskään ampumahiihdossa. Hän on hyvä, muttei mitenkään erikoinen, valmentaja jatkoi.

Pichlerin mukaan urheilijaa on tuettu kaikin keinoin, mutta hän ei saavuttanut asetettuja tavoitteita. Valmentajan mukaan hänen valmennusmetodeissaan ei ole mitään vikaa, siitä kertoo esimerkiksi menestys juuri päättyneissä Pyeongchangin olympialaisissa.

Ruotsin ampumahiihtäjät nappasivat kisoista yhteensä neljä mitalia, kaksi kultaa ja kaksi hopeaa.

– Mietin aina, olenko tehnyt virheitä. En usko Tiion kohdalla niin käyneen. Teen aina parhaani urheilijoiden puolesta. Riskejä on otettava ja joistakin ei vain ole korkeimmalle tasolle, Pichler lopettaa.