UFC:n raskassarjan entinen mestari Fabricio Werdum on joutunut osaksi Yhdysvaltain poliisiviranomaisten tutkintaa sponsoriyhteyksistään Tšetšenialaisen sotilasjohtajan Ramzan Kadyrovin kanssa.

Amerikkalainen toimittaja Mike Russell paljasti sisäpiirilähteiden tietoja, joiden mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat alkaneet seurata millaista yhteistyötä raaoista ihmisoikeusloukkauksista ja brutaalista itsehallinnostaan tunnettu Kadyrov on tehnyt Werdumin ja muiden UFC-ottelijoiden kanssa.

Paljastukset liittyvät osaltaan Reutersin aiempaan uutisointiin aiheesta.

Mike Russell 🕵️

@MIKERUSSELLMMA
Source: "US Gov't is monitoring how Kadyrov pays guys [like Werdum] to wear Akhmat propaganda in UFC posts/broadcasts." Due to human rights violations re: his purge of gays from Chechnya, the US Treasury dept banned him from sending funds to the US in Dec. reuters.com/article/us-usa…

Kadyrov on tunnetusti suuri kamppailulajien ystävä ja on järjestänyt jo muutaman vuoden ajan vapaaottelun ja brasilialaisen jujutsun otteluiltoja Akhmat Combat Club (ACB) -promootionsa nimissä. Tšetšeenidiktaattori on tuonut tapahtumiinsa useita kuuluisia amerikkalaisia ja brasilialaisia kamppailutähtiä.

Pitkän linjan UFC-tähti Werdum on yksi suurimmista nimistä, joita Kadyrov on tukenut taloudellisesti. Uusien paljastusten mukaan amerikkalaiset viranomaiset tutkivat nyt, mistä sotilasjohtajan tukemien UFC-ottelijoiden sponsoripalkat ovat peräisin.

Liittovaltion poliisia kiinnostaa erityisesti myös se, että Werdum on käyttänyt UFC:n tv-lähetyksissä näkyvästi Akhmatin propagandaa esittäviä vaatteita.

Tutkinta liittyy osaltaan Yhdysvaltain uusiin Venäjää ja Kadyrovia vastaan asetettuihin sanktioihin. Yhdysvaltain ulkoministeriö järjesti sanktiot vuonna 2012 asetetun Magnitski-lain perusteella. Asetuksella Kadyrovin ja muiden sanktiolistalle joutuneiden henkilöiden amerikkalaiset pankkitilit ja matkustusluvat jäädytettiin kokonaan.

Kadyrov on niittänyt karmeaa mainetta epäinhimillisen vanhoillisesta hallinnostaan Tšetšeniassa. Maansa itseoikeutettuna presidenttinä toimiva sotilasjohtaja on syytetty useaan otteeseen homoseksuaalien vainosta, kiduttamisesta ja teloittamisesta. Väitöksiä tukevat monet kansainvälisen median raportit.