Korkeushyppääjä Mike Edwardsilla on menossa erikoinen kiista Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) kanssa.

Edwards on matkustanut Australian Gold Coastille edustaakseen siellä järjestettävissä Kansainyhteisön kisoissa Nigeriaa, mutta lupaa IAAF:ltä ei ole hellinnyt.

27-vuotias Edwards on syntynyt Manchesterissa, mutta hänen äitinsä on nigerilainen ja myös hänellä itsellään on maan passi. Ongelmana kuitenkin on, että hän edusti Iso-Britanniaa nuorten EM-kisoissa vuonna 2009, eikä hän IAAF:n sääntöjen mukaan näin voisi edustaa enää toista maata.

Aiemmin edustusoikeutta sai vaihtaa helpommin, mutta IAAF tiukensi sääntöjä reilu vuosi sitten pelätessään eri maiden käyttävän tilannetta hyväkseen ja hamstraavan lahjakkaita urheilijoita muun muassa Afrikasta.

Edwards on tilanteesta närkästynyt ja on protestoinut asiansa puolesta kisakylässä jo pari päivää ”koditon”- kylttiä kantaen.

– Olen valmis protestoimaan kisakylässä joka päivä. Jatkan sitä, kunnes (IAAF:n puheenjohtaja) Sebastian Coe soittaa. Hän on pelkuri, jollei sitä tee, Edwads sanoi.

– Siitä on jo yhdeksän vuotta. Tuomio on pahempi kuin dopinghuijareilla, hän jatkoi viitaten ainoaan edustukseensa kansainvälisillä kentillä Britannian väreissä.

Brittien yleisurheiluliitto olisi hänet jo valmis vapauttamaan edustusoikeudestaan, mutta IAAF:n mukaan Nigerian liitto otti siihen yhteyttä vasta perjantaina lähettämällä ilman minkäänlaista viestiä ainoastaan kopion Edwardsin passista.

Kattojärjestö kertoo myös, ettei edustusoikeuden siirtäminen tällä hetkellä ole mahdollista, jos urheilija on edustanut jo jotakin toista maata kansainvälisissä kilpailuissa.

Edwards ei asiaa suostu hyväksymään.

– Mielestäni minulta ryöstetään tässä mahdollisuus aivan silmieni edessä, hän sanoo.

Kansainyhteisön kisat ovat vanhoille Britti-imperiumin maille erittäin merkittävä, neljän vuoden välein järjestettävä tapahtuma. Tämänkertaiset kisat alkavat keskiviikkona, 4.huhtikuuta.