Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on armahtanut Yhdysvaltain ensimmäisen mustan nyrkkeilyn raskassarjan maailmanmestarin Jack Johnsonin. Nyrkkeilytähti sai armahduksensa rasistisesta tuomiostaan yli 72 vuotta kuolemansa jälkeen.

Johnson tuomittiin vuonna 1913 rikoksesta, joka kuulostaa nykyaikaisessa arvomaailmassa suorastaan epäinhimilliseltä. Urheilutähti oli kuljettanut valkoisen naisen osavaltion rajan yli. Vielä 105 vuotta sitten kyseinen teko oli rikollinen mustille.

Tuomio seurasi ensimmäistä amerikkalaista mustaa raskassarjan mestaria koko hänen eliniänsä ajan. Vuosikymmenien ajan ihmisoikeusaktivistit ovat yrittäneet saada Johnsonille symbolista armahdusta.

Nyt odotettu ele tuli vihdoin – tosin vain varsin yllättävältä taholta. Rasismista itsekin usein syytetty konservatiivipresidentti Trump päätti armahtaa Johnsonin virallisesti tällä viikolla.

– Johnson oli todella upea ottelija, jolla oli rankka elämä. Hän joutui kärsimään kymmenen kuukauden vankilatuomion, jonka monet kokivat olleen rasistinen ja epäoikeudenmukainen, Trump luonnehti Johnsonia New York Timesin mukaan.

Lähde: New York Times