Entinen espanjalainen aitajuoksija Maria Jose Martinez-Patino väitti El Pais -lehden haastattelussa, että IAAF:n uusi testosteronisääntö suosii tarkoituksella amerikkalaisia pikajuoksijoita.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti vasta uuden linjauksen, jonka mukaan keskimatkojen naisjuoksijat joutuvat jatkossa osumaan tiukkoihin testosteronirajoihin. Naiset, joiden kehoista löytyy testeissä tavallista enemmän testosteronia eivät saisi osallistua tavallisiin kilpailusarjoihin.

Martinez-Patino on uuden säännön kannalla. Kansainvälisen olympiakomitean lääketieteellisen neuvoston jäsen ja Vigon yliopiston professori on sitä mieltä, että kohonneista testosteroniarvoista on naisten juoksussa epäreilua hyötyä.

Aitajuoksukonkari ihmettelee kuitenkin sitä, että sääntö kohdistuu vain keskimatkan juoksijoihin. Espanjalainen epäili, haluavatko yleisurheiluliiton johtajat suojella amerikkalaisia menestyksekkäitä pikajuoksijoita.

– On aivan selvä, että testosteroni vaikuttaa urheilijoiden suorituskykyyn. En kuitenkaan ymmärrä, miksi IAAF ei hyödynnä tätä sääntöä lajissa, jossa testosteronin vaikutus on suurin: pikajuoksun matkoilla. Ehkä siksi, että heidän huippujuoksijansa ovat Yhdysvalloista ja he pelkäävät oikeusjuttuja, Martinez-Patino epäili El Paisin haastattelussa.

IAAF on kertonut aiemmin, että sääntöä sovellettiin keskimatkan juoksuun tutkimustiedon vuoksi. Liiton teettämät tutkimukset osoittivat, että kohonneista testosteroniarvoista sai selvää nopeusetua 400 metrin ja 800 matkoilla.

Lähde: El Pais