Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä lataa tuoreessa Finnishnews.fi –sivuston kolumnissaan täyslaidallisen Suomen Urheiluliiton (SUL) niskaan.

Hänen mukaansa SUL ei nykyiselllään ole organisaatio, joka pysytyisi tuottamaan mitaliurheilijoita.

– Liitolla ei ole järjestelmää, mistä lupaavat nuoret urheilijat ja heidän valmentajansa voisivat saada tarvitsemaansa tietoa. Lisäksi huippu-urheilijoiden rahoitus on täysin kestämättömällä pohjalla ja aivan liian pirstaloitunut. Raha menee yksinkertaisesti hukkaan, Mäkelä kirjoittaa.

Kolmiloikkatähti kertoo joutuneensa kokoamaan valmentajansa kanssa itse oman tiiminsä saadaakseen tiedot esimerkiksi ravitsemuksesta, levosta, sekä muista urheiljan tarvitsemista tukipalveluista ja päässeensä niillä avuilla arvokisafinaaleihin. Hänen mukaansa tuon tiedon olisi pitänyt tulla SUL:lta tai Olympiakomitealta.

– Minulla ei ollut aikaa etsiä oikeita asiantuntijoita, mutta olin onnekas ja sain kokoon korkeatasoisen tiimin. Olin ihmeissäni, ettei SUL:lla ollut tiedossa näitä asiantuntijoita. Miten minä voisin muka olla historian ensimmäinen urheilija, joka olisi kiinnostunut miten tulee syödä tai levätä ja ymmärtäisin henkisen valmennuksen tärkeyden, Mäkelä täräyttää.

Hänen mukaansa liiton tulisi kerätä tämä tieto ja jakaa sitä urheilijoille. Se ei maksaisi oikein tehtynä paljon, mutta tulee kalliiksi jos jätetään tekemättä.

Mäkelän syyttävä sormi osoittaa organisaatioiden johtajiin.

– Monet heistä näyttävät kilpailevan parhaista työpaikoista ja glooriasta, eivätkä välitä urheilijoista joita ovat edustamassa. Tarvitsemme huippuorganisaation tuottamaan huippu-urheiljoita. Tarvisemme tietoa ja joustavuutta, mutta ennen kaikkea tarvitsemme muutoksen, Mäkelä lopettaa.

Voit lukea Mäkelän englanninkielisen kolumnin kokonaisuudessaan täältä.