Detroit Lionsin uusi päävalmentaja Matt Patricia on joutunut todelliseen piinapenkkiin. Moninkertaisen Super Bowl -voittajan nimityksen alla julkisuuteen nousi yllättäen miehen reilun 20 vuoden takainen oikeustapaus, jossa häntä syytettiin raiskauksesta.

Detroit News oli löytänyt oikeusarkistoista tietoja, joiden mukaan Patriciaa ja hänen opiskelukavereitaan syytettiin vuonna 1996 nuoren naisen raiskaamisesta lukukauden päättäneissä ”spring break” -juhlissa. Nainen nosti Patriciaa vastaan oikeusjutun, mutta luopui pian haasteestaan.

Patricia sai oikeudessa syytteet törkeästä seksuaalisesta pahoinpitelystä. 21-vuotiasta Patriciaa ja hänen ystäväänsä, 22-vuotiasta Greg Dietrichia syytettiin 21-vuotiaan opiskelijanaisen huoneeseen murtautumisesta ja väkivaltaisesta raiskaamisesta.

Tapaus ei kuitenkaan edennyt oikeudenkäyntiin asti. Nainen luopui asianajajansa mukaan syytteestä, sillä ”hän ei kestänyt julkisen oikeudenkäynnin paineita”.

New England Patriotsin apuvalmentajana vuosien ajan aiemmin toiminut Patricia joutui puolustautumaan nyt pinnalle noussutta julkisuuskohua vastaan. NFL-konkari vakuutti torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että syytökset olivat täysin perättömiä.

– Olen täällä puhdistamassa nimeäni ja puolustamassa kunniaani. Julkisuudessa on ollut syytöksiä asioista, joita ei koskaan tapahtunut.

Patriciaa vuonna 1996 edustanut lakimies Jeff Wilson kommentoi Detroit Newsille, että piti naisen väitteitä keksittyinä.

– Mielestäni se oli väärennös. Ihan totta, kyseessä oli sana vasten sanaa -tapaus. En tiedä, minkälaisia ongelmia sillä tytöllä oli. En tiedä, miksi hän teki sen syytöksen. Me kielsimme kaiken vahvasti, Wilson kertasi.

Detroit Lionsin johtoporras myönsi, ettei ollut kuullut syytöksistä ennen Patrician palkkaamista. Vuosikausia piilossa ollut oikeustapaus ei kuitenkaan saanut seuraa luopumaan uudesta huippuvalmentajastaan.

– Voin kertoa teille tuhannen prosentin varmuudella, että mikään mitä kuulimme ja olemme oppineet tästä miehestä ei ole saanut meitä muuttamaan päätöstämme palkata häntä valmentajaksemme, seuran puheenjohtaja Rod Wood kertoi Detroit Newsille.

NFL-liiga tiedotti torstaina, että se aikoo tutkia Patrician oikeustapauksen. Patrician kohu ei kuitenkaan kuulu NFL:n käyttäytymissäännösten piiriin, sillä se tapahtui vuosia ennen miehen saapumista liigaan.

– Aiomme tutkia tapauksen seuran kanssa voidaksemme ymmärtää syytöksiä ja niitä asioita, mitä seura on oppinut, liigan edustaja Brian McCarthy kertoi NBC:lle.

43-vuotias Patricia työskenteli Patriotsin seuran apuvalmentajana ja puolustuksen koordinaattorina vuodesta 2004 vuoteen 2017 saakka. Hän voitti seuran kanssa kolme Super Bowl -mestaruutta.

Aiemmin Patricia valmensi Rensselaer Polytechnic Institute -korkeakoulun joukkuetta ja pelasi opiskeluaikoinaan saman koulun joukkueessa hyökkäyksen linjamiehenä.

Lähteet: ESPN, NBC, Detroit News