Kansainvälinen yleisurheluliitto IAAF julkaisi viime viikolla uudet, 1.marraskuuta voimaan tulevat säännöt.

Niiden mukaan sellaisten naisurheilijoiden, jotka kärsivät hyperandrogenismista – eli liiallisesta testosteronituotannosta kehossaan – on jatkossa suostuttava hormonihoitoihin, mikäli mielivät kilpailla. Säännöt koskevat ratamatkoja 400 metriltä mailiin.

Varsinkin viime vuosina 800 metrin juoksua hallinneen Etelä-Afrikan Caster Semenyan uskotaan kärsivän uusista linjauksista.

Monet entiset yleisurheiluhuiput ovatkin arvostelleet IAAF:n päätöstä, mutta entinen ruotsalaisjuoksija Malin Ewerlöf on eri linjoilla.

– En pidä sääntöä syrjivänä. Mielestäni on ollut melko epäreilua, että Semenya ja muutamat muut naisjuoksijat, joilla on korkeat testosteroniarvot, ovat saaneet kilpailla. Se on kuin kevytdopingia, Ewerlöf sanoo Expressenille.

– Jos Semenya haluaa jatkaa kilpailemista, täytyy hänen hoitaa lääkkeillä testosteronitasonsa normaalien naisten tasolle. Kysymys kuitenkin kuuluu, olisiko hän silloin yhtä hyvä kuin nyt, Ewerlöf jatkaa.

Ex-tähti olisi valmis viemään uudet säännöt vielä nykyistä pidemmälle: hänen mielestään niiden pitäisi koskea kaikkea urheilua, eikä vain tiettyjä yleisurheilun juoksumatkoja.

Ewerlöf oli itse parhaimmillaan nimenomaan Semenyan leipälajissa 800 metrillä. Hän otti matkan EM-hopeaa Budapestissa 1998.