JYVÄSKYLÄ. Parkkipaikat ja täytekakku loppuivat kesken, kun vappuaattona futsalin Suomen mestaruuden varmistanut Kampuksen Dynamo juhli mestaruutta KaDy-perheen kesken jyväskyläläisellä koululla sunnuntaina.

Lauantai-iltana paikallisessa yökerhossa pidetyistä virallisista mestaruusbileistä hyvin toipunut joukkue otti vastaan onnitteluja muun muassa seuran juniorijoukkueilta. Näkyvimmin esillä olivat edustusjoukkueen kapteenin Mikko Kytölän valmentama 2006 syntyneiden poikien joukkue sekä pudotuspelien pistepörssin voittaneen Jukka Kytölän valmentama seuran B-tyttöjen joukkue.

Omassa puheenvuorossaan Mikko Kytölä palasi kauden alkuhetkiin ja siihen järkytykseen, jonka joukkue koki heti ensimmäisissä harjoituksissa. Montenegrolainen päävalmentaja Vasko Vujovic toi joukkueeseen heti ensinäkemällä aivan omanlaisensa harjoittelukulttuurin.

– Heinäkuun viimeisenä päivänä kokoonnuimme ensimmäisiin harjoituksiin Harjun stadionille. Olimme ajatelleet joukkueen kesken, että ensimmäinen viikko vedetään varmaan melko iisisti. Kun tulimme stadionille, Vasko siellä jo asetteli todella järjestelmällisesti kartioita kentälle. Ensimmäiset treenit aloitettiin piip-testillä, Kytölä kertoi.

Edellisenä päivänä Kytölä ja Vujovic olivat tavanneet ensimmäisen kerran ja kävelleet ympäri Harjua. Päävalmentaja ja kapteeni olivat mm. käyneet laskemassa, montako askelmaa kuuluisissa Harjun portaissa on. Muille pelaajille Vujovic ei ollut edes esitellyt itseään vielä ensimmäisten yhteisharjoitusten alkaessa.

No, pian pelaajat saivat tuta, mikä Vujovic on miehiään.

– Piip-testin jälkeen menimme juoksemaan Harjun portaita. Siellä vietettiin kaksi ja puoli tuntia. Treenien jälkeen en pystynyt kävelemään, vaan konttasin matkalla kotiin, Kytölä nauratti kuulijoita.

– Tätä jatkui, ilman piip-testiä, neljä seuraavaa päivää. Maanantaista perjantaihin vedimme saman setin. Lauantaina ja sunnuntaina oli kaksi lajitreeniä, eli kuvittelemamme kevyt aloitus oli yhdeksän treenin viikko, Kytölä pyöritteli päätään.

Psyyke ratkaisee

Aloitusviikko oli siis fyysisesti äärimmäisen raskas, mutta Vujovicin päätarkoitus oli testata, miten pelaajien psyyke kestää armottoman rääkin.

– Ei ole väliä, miten monta niitä askelmia portaissa on, sillä ensimmäinen askel on aina tärkein. Kaikki on mahdollista, kun uskoo tarpeeksi. Jokainen voitto pitää ensin ajatella mielessään, Vujovic avasi menestystä ympäri Eurooppaa tuonutta filosofiaansa.

Kiitos kovasta harjoittelusta seurasi yhdeksän kuukauden päässä ensimmäisestä Harjun tyhjennysharjoituksesta, kun KaDy varmisti seurahistoriansa ensimmäisen mestaruuden voitoin 3–1 Akaan Leijona Futsalia vastaan.

– Kauden mittaankin treenasimme tosi kovaa. Ammattivalmentajan tulo oli varmaan ratkaiseva tekijä, että nyt voitimme mestaruuden. Monena aiempana kautena olimme lähellä olla paras joukkue, mutta nyt olimme ihan selkeästi paras, Kytölä summasi.

– Se tietynlainen ehdottomuus varmaan näkyi toiminnassamme. Kompromisseja ei paljon tehty. Tai siis pelaajat tekivät, ja sitten katsottiin, miten ne sopivat päävalmentajan ajatuksiin, Kytölä hymähti.

Viime kaudella Mikko Kytölä toimi joukkueen pelaaja-päävalmentajana ja veli Jukka apuvalmentajana.

– Itselleni tämä oli paljon stressittömämpi kausi, kun sain keskittyä pelaamiseen, Mikko Kytölä summasi.