Kovien dopingsyytösten kohteena olevaa kohuvalmentaja Jama Adenia uhkaa jopa neljän ja puolen vuoden vankilatuomio, mikäli hänet tuomitaan syyliseksi väitettyihin rikoksiin, kertoo espanjalaislehti El Pais.

Brittiläis-somalialaista Adenia syytetään valmentamiensa urheilijoiden terveyden vaarantamisesta. Hänen kerrotaan antaneen peräti kahdeksaa eri kiellettyä lääkeainetta suojateilleen näiden suoritusten parantamiseksi.

Tapaus lähti liikkeelle jo kaksi vuotta sitten Espanjan poliisin tehtyä yhteistyössä Kansainvälisen Yleisurheiluliiton (IAAF) kanssa ratsian katalonialaisessa Sabadellin kaupungissa sijainneisiin tiloihin, joita Aden urheilijoineen käytti.

Poliisi löysi tuolloin muun muassa EPO:a ja kasvuhormonia käyttövalmiina.

Vaikka yhtäkään Adenin tuolloin paikalla olleista urheilijoista ei ole todettu vilpillisiksi, on tapauksen tutkinta jatkunut.

El Paisin käsiinsä saaman syyttäjän raportin mukaan valmentaja on järjestänyt valmennettavilleen urheilussa kiellettyjä aineita, sekä lääkkeitä joille ei ole lupaa Espanjan markkinoilla

Oikeuskäsittelylle ei ole toistaiseksi määrätty päivää ja ongelmana on myös Adenin saaminen vastaamaan tuleviien syytteisiin, sillä mies majailee tätä nykyä Qatarissa.

Kohuvalmentajan suojatteihin on kuulunut muun muassa etiopilainen, naisten 1500 metrin maailmanennätyksen haltija Genzebe Dibaba.

Aden on toiminut myös kestävyysjuoksun megatähden Mo Farahin taustalla tämän harjoitellessa Etiopiassa 2015, vaikkakin Britannian yleisurheiluliiton mukaan ainoastaan ”epävirallisena avustajana” huutamassa kierrosaikoja harjoituskentällä, kun muita valmentajia ei ollut saatavilla.