Armoton painonveto on yksi vapaaottelun karuimmista puolista. Ottelijat vaarantavat valitettavan usein henkensä yrittäessään tiputtaa painoaan aivan liian alas.

Ongelma korostuu erityisesti lajin kärkiorganisaatiossa UFC:ssä, jossa poikkeuksellisen moni huippuottelu on kaatunut lähiaikoina epäonnistuneisiin painonvetoihin.

Naisten korsisarjan huippulupauksen MacKenzie Dernin maine on kärsinyt ikävän kolauksen pelkästään sen vuoksi, että nainen on mokannut painonvetonsa jo kolmesti lyhyen ammattilaisuransa mittaan.

Tuorein ja karmaisevin esimerkki painonvedon raadollisuudesta on välisarjan nousukkaan Darren Tillin epäonnistunut painonpudotus viime viikonlopun UFC:n Liverpoolin otteluiltaa varten.

Kuten uutisoimme aiemmin (linkki uutiseen), Tillin tuskailu painonsa kanssa ikuistettiin videolle, joka nosti suuren kohun suurten painomäärien tiputtamisen järjettömyydestä.

Myöhemmin poistetulla Youtube-videolla nähtiin, kuinka 25-vuotias kamppailija joutui vääntämään väkisin fyysisiä harjoitteita siihen asti, että hän alkoi menettää näköään.

Myös UFC-ottelija Uriah Hall paljasti aiemmin medialle, että joutui sairaalaan liiallisesta painonpudotuksesta johtuneen munuaisvaurion vuoksi (linkki uutiseen). Lääkärit kertoivat miehelle, että brutaali painonveto vei hänet lähelle kuolemaa.

Nyrkkeilyliittojen komission johtaja Mike Mazzulli arvosteli UFC:n painonpudotusjärjestelmää rankasti nähtyään videon Tillin rajusta painonvedosta.

Mazzulli vakuutti, ettei vastaavan rääkin läpi käynyt ottelija saisi nyrkkeilyn puolella ikinä lääkärin lupaa otella.

Liittojehun kanssa on oltava samaa mieltä yhdestä asiasta – UFC:n on reagoitava painonveto-ongelmaan välittömästi.

Yksi vaihtoehto olisi pakottaa toistuvasti painonsa ohi osuneet ottelijat siirtymään astetta ylempään painoluokkaan.

Myös lääkärintarkastuksissa tulisi olla tarkempi. On vaarallista leikkiä ottelijoiden terveydellä pelkät dollarinkuvat silmissään.

UFC:lle olisi myös karmea imagotappio, jos joku vapaaottelija vaarantaisi pysyvästi terveyttään tai jopa menehtyisi järjettömään painonvetoon. Valitettavasti tällainen tragedia on kerran jo nähty vapaaottelun maailmassa.

Vuonna 2015 kiinalainen ONE FC -promootion ottelija Yang Jian Bing menehtyi sydämen vajaatoimintaan liian rajun painonpudotuksen jälkeen. Tapaus järkytti lajiväkeä, ja aasialaisorganisaatio päätti uudistaa välittömästi painojärjestelmänsä.

ONE FC:n järjestelmä olisikin mainio esimerkki myös UFC:lle. Aasialaispromootio kehitti muutama vuosi sitten systeemin, jossa kaikkien ottelijoiden on pakko otella luonnollisessa painossaan.

Ottelijoiden paino määritellään siten, että heidän on kirjattava lähes päivittäin painonsa erityiseen järjestelmään. Suuret heittelyt painossa ovat kiellettyjä, ja ne johtavat automaattisen ottelun peruuntumiseen.

On toki myönnettävä, että myös ottelijoilla on vastuu omasta terveydestään. On selvää, että monet ottelijat yrittävät tarkoituksella tiputtaa hurjia määriä painoa voidakseen otella itseään pienempiä vastustajia vastaan.

Vastaavaa taktiikkaa on hyödynnetty kaikissa kamppailulajeissa vuosikymmenien ajan.

Jos UFC ryhtyisi kuitenkin käyttämään ONE FC:n kaltaista järjestelmää tai edes lisäisi painoluokkia, ottelijoiden keinottelua painolla voitaisiin hillitä.

On ymmärrettävä, että voitonnälkäiset ottelijat ottavat valmiita ottamaan jopa järjenvastaisia riskejä saavuttaakseen tavoitteensa. UFC on vapaaottelun kuninkuusluokka, jossa tarjolla ovat suuret setelit ja maailmanlaajuinen kuuluisuus.

UFC:ssä kamppailijat ottavat epäilemättä vielä tavallista suurempia riskejä löytääkseen jokaisen pienenkin edun voittoa varten.

Tämän vuoksi kaikkea vastuuta painojärjestelmän toimivuudesta ei voida sysätä kamppailijoiden niskaan.

Fiksuin veto UFC:ltä olisi ottaa ohjat käsiin ja uudistaa itse painojärjestelmänsä. Näin promoottori Dana Whitellakaan ei tarvitsisi menettää enää yöuniaan jatkuvien punnituskriisien vuoksi.