Naiset ottavat mittaa toisistaan Ratinan stadionilla iltavaloissa perjantaina ja lauantaina, kun Suomi ja Ruotsi kohtaavat ennakkoon tasaiseksi kaavaillussa maaottelussa.

Naisten kestävyysjuoksumatkoilla Ruotsi on tilastosuosikki, mutta maaottelussa tilastot eivät aina toteudu. Näin kävi esimerkiksi Helsingissä naisten 10 000 metrillä neljä vuotta sitten, kun Janica Rauman ja Minna Lammisen taktiikka poiki kaksoisvoiton.

– Minut vaihdettiin silloin kympille, vaikka minut oli alun perin valittu esteisiin. Se pisti ensin masentamaan, kun huonoin ruotsalainen oli meitä puoli minuuttia ja paras puolitoista minuuttia parempi, Rauma muistaa.

– Oltiin Minnan kanssa kämppiksiä ja mietittiin, että ruotsalaiset lähtevät pitämään vauhtia, joten meidän pitää vaan pysyä peesissä kunnes on 1500 metriä maaliin. Se on ainoa mahdollisuus voittaa.

– Jotenkin sitten pysyin ruotsalaisten vauhdissa, vaikka se kympin toinen vitonen oli minulle kauden paras, ja viimeinen 1500 metriä tuntui sitten yllättäen helpolta. Minna voitti ja minä oli toinen.

Tampereella Rauma juoksee 3000 metrin esteet perjantaina ja 10 000 metriä lauantaina. Kymppiä hän ei ole tänä kesänä juossut, mutta estejuoksun ennätys romahti Berliinissä lukemiin 9.41,70 ja hiljattain Lappeenrannassa 5000 metriä kulki ennätysaikaan 16.02,24.

Kantona Rauman maaottelukaskessa on Ruotsin kokenut Charlotta Fougberg. Hän on tilastosuosikki 10 000 metrillä ja tilastokakkonen Rauman jälkeen estejuoksussa.

– Kisa näyttää missä kunnossa Fougberg on. Kesän 5000 ja 10 000 metrin aikojen perusteella hän pääsi Ruotsin mestaruuskisojen estejuoksussa aika helpolla, Rauma sanoo. Fougberg voitti Eskilstunan kilpailun ajalla 9.42,14.

Kilpailu kahtena peräkkäisenä päivänä on Raumalle kesän ensimmäinen.

– Kisan mittaan on ollut hyviä ja huonoa päiviä. Kisat ovat osuneet hyviin päiviin ja huonot kisojen välille. Tavallaan on myös pystynyt juoksemaan aika herkkänä, kun ei tuplannut. Kalevan kisoissakin juoksin vain yhden matkan, Rauma sanoo.

– Tähän asti kisoissa on löytynyt kesän paras kulku, mutta nyt, kun ennätykset ovat parantuneet niin paljon, saa nähdä vieläkö löytyy parasta kulkua.

Lähde: SUL tiedote