Savo Volley on rynninyt kovalla voimalla yhdeksi kotimaisen lentopalloilun suurimmista puheenaiheista. Sampo Volleyn ja LEKA Volleyn jäljiltä syntynyt fuusioseura on koonnut heti ensimmäiselle kaudelleen Mestaruusliigassa todella kovan joukkueen, jonka kirkkaimpina tähtinä tuikkivat monia vuosia ulkomailla pelanneet Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivu ja Antti Siltala.

Joukkuetta valmentaa kokenut ja arvostettu moninkertainen mestarivalmentaja Jukka Tuovinen, jonka SuomiUrheilu-sivusto tapasi liigan avaustilaisuudessa.

Millaisena näet uuden organisaation tilanteen, kun teidät asetetaan heti mestarisuosikeiksi?

– Ei tällä joukkueella voi olla muuta tavoitetta. Joukkue on itse asettanut tavoitteeksi mestaruuden. Jos sanoisimme jotain muuta, että tavoittelemme kolmatta tai neljättä sijaa, niin höpöjä puhuttaisiin. Mielestäni se on semmoinen tavoite, joka tällä joukkueella täytyy olla.

Millaista on valmentaa tällaista tähtinippua?

– Näen tämän omana työnäni. Omasta näkövinkkelistäni on mukavaa, että meillä on pelaajia, joita olen saanut valmentaa silloin, kun he ovat lähteneet ulkomaille. Nyt saan nauttia tästäkin puolesta, että ”Lelu” ja ”Silli” tulevat takaisin. Ei minulla ole mitään probleemaa. Olen ollut tässä mukana niin pitkään. On ollut kiva nähdä kokeneita pelaajia, ja arvostan heidän johtajuuttaan, koska meillä on myös nuoria pelaajia. Meillä on kolme 18-vuotiasta pelaajaa. On hienoa, miten kokeneet pelaajat tukevat nuoria kavereita.

– Moni on puhunut egoista, sellainen on meillä kaikilla. Minullakin on. Nämä kaverit mahtuvat samaan saliin ja pieneen kehään. Enemmänkin näen, että meillä on erilaisia persoonia. Se tuo väriä treenaamiseen, puhetta ja ääntä. Uskon, että katsojienkin on mukava seurata tällaista.

Hurjaa hyökkäysvoimaa

Ojansivu tulee olemaan alkavan kauden suurimpia tähtiä, mutta hän ei ole Savo Volleyn ainoa kovakätinen pelaaja. Sampo Volleyn riveissä vaikutuksen tehnyt Andrus Raadik teki myös sopimuksen seuran kanssa, ja Miro Määttänen siirtyi Vantaa Ducksista.

Peliä johtaa passarina yksi liigan kokeneimmista pelaajista, Petteri Penttinen. Hänet haastaa maajoukkueessakin kesällä pelannut Fedor Ivanov.

Kovia kavereita tulee siis istumaan kauden aikana penkillä, kun Savo Volley aloittaa kautensa keskiviikkona Rovaniemellä Team Lakkapäätä vastaan.

Millaista lentopalloa Savo Volley pelaa?

– Uskon, että tulemme pelaamaan aggressiivista hyökkäyspeliä, samoin aggressiivista syöttöpeliä. Niihin haluan painottaa, koska meillä on tällainen porukka unohtamatta torjunta-puolustusjuttuja! Ajatus on hyökkäyspuolella. Aikaisemmissa joukkueissa on jouduttu miettimään erilaisia kontrolliratkaisuja hyökkäykseen, kun hyökkäysvoima ei ole riittänyt. Nyt sitä löytyy! Uskon, että saamme pisteitä kovalla hyökkäyksellä.

Miten peluutat tätä joukkuetta?

– Tämä kysymys toistuu usein…

Ymmärrät varmaan, että miksi?

– Kyllä! Palaan aina siihen, että meillä on nuoria pelaajia, ja haluan kehittää heitä ja antaa heille peliaikaa. Mikä on oikea aika? Mikä itse kullekin oikea kuusikko, mihin he asettuvat? Kun mietin, millainen kuusikkomme on, olen tullut siihen lopputulemaan, että pelaamme yhden pelin ja teen sitten analyysin, että missä mennään. Haluan kehittää ensi vaiheessa tietyn kuusikon pelaamista ja saada tietyn rauhan. Sitten alan hakea vaihtoja. Ensin etsitään tietynlaista kuusikkoa, mutta ei välttämättä heti ykköskuusikkoa. Se varmaan ratkeaa vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Haastetta yleisön puolella

Savo Volleyn tulo lentopallokartalle tarkoittaa eritoten pielaveteläisperäisen Sammon nimen katoamista liigasta. Joukkue pelaa kotiottelunsa ympäri Savoa, eli varsinaista kotisalia sillä ei ole. Seuran juurruttaminen lentopalloväen mieliin ja hyväksynnän saaminen vaatii työtä.

Kuinka tärkeänä näet tässä mielessä sen, että joukkueessa on savolaisille tuttuja pelaajia?

– Sillä on tosi iso rooli. Se on ehdottoman tärkeää. Samoin on se, että pelaamme Pielavedellä. Sillä on iso merkitys, että meillä on tuttuja pelaajia, jotta joukkue otetaan omaksi.

Oletko kuullut puheita, joiden mukaan on harmillista, että Sampoa ei ole enää nimenä liigassa?

– Rehellisesti sanoen näitä puheita on tullut eniten Pielavedeltä, mutta on mielestäni oikein, että asiat herättävät keskustelua. On mukavaa, että asioista puhutaan, olivat ne mitä vain. Jos asioista ei puhuttaisi, niin sitten huolestuttaisi.