Sunnuntaina alkavan miesten Salibandyliigan kenties mielenkiintoisin nimi pelaa jyväskyläläisen Happeen riveissä, kun kaikkien aikojen salibandypelaaja Mika Kohonen palaa seuraan. 41-vuotias Kohonen tuli hakemaan palkintokaapistaan puuttuvaa kultamitalia. Vuosina 1995-2000 ja 2004-2005 Happeen paidassa liigaa pelannut sentteri on voittanut seurassa sekä pronssia että hopeaa, mutta Suomen mestaruus puuttuu viidesti maailman parhaaksi salibandypelaajaksi valitulta Kohoselta.

Suomen A-maajoukkueen vuonna 2016 MM-kultaan luotsannut valmentaja Petri Kettunen tuntee entisen valmennettavansa hyvin. Nykyisin Tshekkiä luotsaava Kettunen uskoo, että Kohonen voi olla iso buusti koko sarjalle.

– Toivottavasti yleisö kiinnostuu. Nyt on viimeisiä mahdollisuuksia nähdä häntä paikan päällä. Toivon, että se tuo jokaiselle liigapaikkakunnalle lisää katsojia, Kettunen pohtii SuomiUrheilu -sivuston haastattelussa.

– Hän on kaikkien aikojen pelaaja maailmanlaajuisesti salibandyssä. Hänellä on ollut todella valtava merkitys suomalaiselle salibandylle, 47-vuotias Kettunen korostaa.

Salibandyliiga ei ole kuitenkaan vain kokeneiden sotaratsujen varassa. Kovatasoinen sarja ja kilpailullinen ympäristö kehittää vuosittain myös uusia pelaajia liigakartalle. Kettusen mukaan on mielenkiintoista nähdä, saako sarja tänä vuonna uusia nuoria tähtipelaajia.

– Se vaatii nuoren kohdalla: vähän tuuria, hyvän ympäristön ja valmennuksen sekä sellaisen hyvän lähdön kaudelle. Positiivinen ja hyvä startti auttaa siinä läpimurrossa. Toki pelaajan pohjat pitää olla kunnossa teknistaktisesti, fyyisesti ja taidon kanssa. Ei kukaan vahingossa tähdeksi tule, mutta nuorilla pelaajilla tämä nousu voi tapahtua yllättävän nopeasti. Jääkiekon puolellakin tällaisia vuodessa tehtyjä nousuja on nähty useita viime kausina, Kettunen toteaa.

Viimeisen reilun vuoden aikana Kettunen on keskittynyt tarkemmin Tshekin pääsarjaan, koska iso osa hänen alaisuudessaan pelaavia Tshekin maajoukkuepelaajia pelaa siellä. Kettusen mukaan Salibandyliiga on Tshekin liigaa tasollisesti vielä selvästi edellä.

– On se kovempi sarjana edelleen. Tshekin pääsarjassa on monta jengiä, jotka pystyisivät taistelemaan pudotuspelipaikoista Salibandyliigassa, mutta kyllä Suomessa taso on kauttaaltaan kovempi. Salibandykulttuuri on täällä silti hyvin nousussa.

Salibandyliigan ja naisten Salibandyliigan suorat ottelulähetykset, tallenteet ja videoklipit nähdään tällä kaudella Ruutu+-palvelussa.

Jesse Happonen