Suomen jalkapallomaajoukkueen puolustaja Jere Uronen seuraa vapaa-ajallaan intohimoisesti amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigaa.

Jenkkifutiksella ja sen kruununjalokivellä NFL:llä on Suomessakin oma fanipiirinsä, mutta koko kansan lajiksi sitä ei voi kutsua. 24-vuotiaan Huuhkaja-puolustaja Urosen jenkkifutisinnostuksen alkulähteet löytyvät perhepiiristä.

– Se lähti itse asiassa isosiskon poikaystävästä, joka oli Turun Trojansin QB:nä (pelinrakentajana) silloin kun itse olin 15−16-vuotias ja asuin vielä Suomessa, Uronen kertoo SuomiUrheilu-sivustolle.

Käänteentekeväksi hetkeksi osoittautui 17-vuotiaana tehty perheloma Miamiin, jossa Uronen lähti lankomiehen seuraksi NFL-otteluun.

– Hän halusi mennä katsomaan Miami Dolphinsin pelin siellä. Se oli samanlainen juttu hänelle, kuin että minä pääsisin futarina katsomaan Madridiin tai Barcelonaan Camp Noulla peliä.

– Mentiin katsomaan sinne. Tykkäsin siitä tapahtumasta ihan uskomattomasti, se on paljon enemmän kuin pelkkä peli siellä. Oikeastaan sen jälkeen olen katsonut koko ajan ja nykyään katson kaikki pelit. Vieläkin hänen kanssaan jutellaan aina otteluiden jälkeen peleistä ja meillä on fantasy(-liigat) käynnissä, Uronen kertoo.

Huuhkajien luottomiehiin kuuluva Uronen debytoi kasvattajaseuransa TPS:n paidassa Veikkausliigassa jo 16-vuotiaana ja siirtyi ulkomaan kentille Ruotsin Allsvenskanin Helsingborgs IF:ään ennen kuin ehti täyttää 18 vuotta. Tammikuusta 2016 lähtien hän on harjoittanut jalkapalloilijan ammattiaan Belgian liigan Genkissä. Tiivis mielenkiinto NFL-peleihin toimii myös vastapainona huippujalkapalloilijan vaativaan arkeen.

– Se on sellaista hyvää tasapainoa futikselle. Sitä futista tulee kuitenkin katsottua telkkarista niin paljon ja pelattua niin paljon, että on ihan kiva katsoa jotain muutakin. Olen ihan koukussa siihen, Uronen myöntää.

Koska ensimmäinen kosketus jenkkifutikseen tuli Miami Dolphinsin stadionilla, valikoitui Dolphins Urosen ”omaksi jengiksi”. Ensin oli kuitenkin varmistettava, että valintaan ei liity ”gloryhunterin” leimaa.

– Kysyin häneltä (siskon poikaystävä), onko Miami tällainen jenkkifutiksen Barca tai Real. Ei kuulemma ollut, vaan on enemmän keskikastin tai huonompi joukkue. Sitten ajattelin, että voin ihan hyvällä omalla tunnolla ryhtyä niiden kannattajaksi, Uronen naurahtaa.

Miami Dolphins pelasi viime kaudella runkosarjaottelun Wembleyn stadionilla Lontoossa New Orleans Saintsia vastaan. Uronen oli paikalla vaimonsa Mintun kanssa.

Pitkän tähtäimen haaveena on myös päästä uudelleen kotipeliin Miamiin.

– Joku päivä olisi kiva päästä vielä uudestaan katsomaan, ne on nyt rakentaneet stadikan uusiksi ja kaikkea. Vaimo ei nyt hirveästi lämpeä siihen vielä toistaiseksi, mutta katsotaan. Hetki hetkeltä lämmitellään vähän lisää, Uronen heittää.

NFL:ää voi seurata Suomessa suorina lähetyksinä Viasatin kanavilla ja Viaplayssa. Yhdysvalloissa tänään torstaina 22.11. vietettävä Kiitospäivä on myös perinteinen jalkapallopäivä, joten Detroit Lionsin ja Chicago Bearsin välinen ottelu nähdään suomalaisittain parhaaseen katseluaikaan klo 19.25.

Dallas Cowboysin ja Washington Redskinsin kohtaaminen alkaa Suomen aikaa klo 23.25 ja kiitospäivän pelit huipentuvat perjantain vastaisena yönä klo 03.15 alkavaan New Orleans Saints – Atlanta Falcons -otteluun.