Kari Niemi-Nikkola on valittu Suomen Urheiluliiton valmennusjohtajaksi. Niemi-Nikkola siirtyy tehtävään Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastajan paikalta.

Valmennusjärjestelmän johtaminen on Niemi-Nikkolalle, 57, tuttua. Hän työskenteli Suomen olympiakomiteassa 1998-2013, josta viimeiset kymmenen vuotta valmennuksen johtajana.

– Olen seurannut yleiurheilua 10-vuotiaasta ensin katsojana, sitten urheilijana, valmentajana ja järjestöihmisenä. Olen saanut paljon oppia kantapään ja käytännön kautta. Koen, että minulla on mistä ammentaa, Niemi-Nikkola sanoo Urheiluliiton tiedotteessa.

Niemi-Nikkola aloittaa työt Urheiluliitossa tammikuun puolivälissä, jolloin huomattava osa kautta 2019 koskevista ratkaisuista on jo tehty. Se ei huoleta.

– Ne muutokset, joita haluan tehdä, on tehtävä niin sanotusti lennossa. Ei voi kuvitella, että kaikki seisahtuu hetkeksi. On nähtävä nopeasti, mitä vahvistetaan ja mitä jätetään vähemmälle huomiolle, Niemi-Nikkola sanoo.

Päätöksentekijänä Niemi-Nikkola kuvaa itseään suoraviivaiseksi, nopeaksi, mutta ihmislähtöiseksi. Työ Urheiluliitossa alkaa hänen mukaansa keskusteluilla urheilija-valmentajaparien kanssa.

– Haluan ajantasaisen tiedon siitä, mitä on se apu, jota tarvitaan, että tuloksenteko on mahdollista, ja missä SUL:n tulee parantaa. Seuraavassa vaiheessa katsotaan strategian mukaisesti prosesseja, esimerkiksi kaupunkivalmennuskeskusten ja akatemioiden kanssa, missä ollaan hyviä ja missä pitää petrata, Niemi-Nikkola sanoo.

– Koska mitaleita ei viime vuosien aikuisten arvokisoista ole tullut, mitalikantaan paluu on tietysti konkreettisesti se mihin pyritään. Siihen me tarvitsemme urheilijoita, joilla on siihen tarvittava kapasiteetti ja edellytykset.