Sanni Utriainen voitti vuosikymmenen alussa kultaa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Tuon jälkeen tie tähtiin oli auki, mutta suomalaisen ura ei ole lähtenyt noiden kisojen jälkeen täyteen lentoonsa. Nykyisin 27-vuotias Utriainen avasi Helsingin Sanomien haastattelussa uransa vaikeita ajanjaksoja.

MM-kullan jälkeen nuori urheilija joutui koville.

– Se mediapläjäys, se huomio mikä tuli silloin, yllättää pienen ihmismielen.Keskittyminen herpaantui. Olin hetken aikaa ehkä sellainen nukke yleisölle ja medialle, ja halusin vain viihdyttää niitä. Unohdin tavallaan urheilun kokonaan, Utriainen paljastaa Helsingin sanomille.

– Ulkoinen paine tai ajatus siitä sai liikaa merkitystä.

Hän kertoo menettäneensä yöuniaan epäonnistuttuaan Helsingin EM-kisojen finaalissa. Lontoon olympialaisiin valmistautuminen meni osittain tämän vuoksi pipariksi. Utriainen kertoo nähneensä myös harhoja ja kuulleensa omiaan.

Myös Rion olympialaisten aikaan hän kohtasi todella isoja ongelmia, kun naisen läheinen ihminen menehtyi.

– Olin henkisesti siinä kohtaa jo lyödyssä tilassa omien henkilökohtaisten tilanteideni takia. Se oli tosi vaikea reissu, keihäänheittäjä muistelee HS:lle.

– Yritin rakentaa vielä lämmittelypaikalla itselleni tietynlaista valheellista olotilaa. Koetin uskotella, vaikka olisin halunnut jäädä kotiin ja kääriytyä vilttiin.

Myöhemmin kuviohin tuli vielä masennus.

– Ensimmäisen kerran pidempi masennusjakso oli Lontoon olympialaisten jälkeen, mitä vähän säikähdinkin. Ei sitä tajua, ja sitten säikähtää, kun ei lähdekään yhtä tarmokkaasti liikkeelle kuin aikaisempina syksyinä tekemään peruskuntokautta.

Nyt Utriainen on varsin sinut vanhojen ongelmiensa kanssa ja katseet on suunnattu eteenpäin tulevaisuuteen.

– Olen ollut aikaisemmin todella kiinni urheilussa. Ei ole ollut mitään muuta. Kaikki, mitä urheilussa tapahtuu, on ollut elämä ja kuolema.

– Nyt tuntuu siltä, että en ole niin kiinni enää. Pystyy tavallaan keskittymään vähän paremmin. Tai siis, jos en jossain arvokisoissa pärjää tai sinne pääse, identiteettini ei painu miinuksen puolelle, Utriainen kertoo.

Lähde: Helsingin Sanomien haastattelu