Suomi aloittaa salibandyn MM-kisat lauantaina, kun se kohtaa turnauksen suurimman mestarisuosikin Ruotsin. Suomella on Prahan kisoissa jalkeilla kokenut joukkue, kun peräti yhdeksän pelaajista on yli 30-vuotiaita. Alle 25-vuotiaita on vain viisi.

Joukkueen kapteeniksi valikoitui 24-vuotias Nico Salo. Classic-hyökkääjä on nuoresta iästään huolimatta kuitenkin kokenut maajoukkuepelaaja. Hänelle on kertynyt maaotteluita peräti 62.

Maajoukkuelegenda Tero Tiitun mielestä Salo on oiva valinta joukkueen kapteeniksi.

– Hieno ja rohkea valinta. Ikäisekseen tosi kypsä. Hän on hyvä uusi johtajahahmo ja uskon, että hän on pitkään kapteeni, jos pysyy kunnossa ja jatkaa pelaamista.

– Nico on vasta 24-vuotias, mutta on ikäisekseen todella kypsä pelimiehenä ja ihmisenä. Minä en ollut sen ikäisenä läheskään yhtä kypsä, seitsemän MM-mitalin Tiitu naureskelee SuomiUrheilun haastattelussa.

Joukkueen iäkkäin pelaaja on 41-vuotias Mika Kohonen. Tiitu tietää, että myös hän saa ottaa vastuuta joukkueen henkisenä johtajana.

– Se nauha hihassa ei tarkoita sitä, että muut eivät ottaisi vastuuta. Nauhattomuus ei muuta esimerkiksi Mika Kohosta tai Tatu Väänästä mitenkään. He ovat edelleen johtajia. Joukkueen sisäinen dynamiikka ei muutu siitä.

Huomionarvoinen yksityskohta kisajoukkueesta on se, että vain yksi pelaajista pelaa ulkomailla (Väänänen, SV Wiler–Ersigen, Sveitsi). Tiitu haluaisi nähdä useamman maajoukkuepelaajan pelaavan Ruotsin pääsarjassa.

– Länsinaapurissa on vielä vähän tasokkaampi sarja ja yleensä MM-joukkueessamme on ollut useampia pelaajia sieltä. Uskoisin, että maajoukkueellekin olisi eduksi, jos pelaajiamme olisi hyvissä rooleissa siellä.

– Minun mielipide on se, että jos haluaa kehittyä pelaajana ja ihmisenä, kannattaa sopivassa kohtaa uraa suunnata Ruotsiin. Salibandyliigan kannalta se on kuitenkin hyvä asia, että sarjassa pelaa paljon maajoukkuepelaajia.

Yksi iso asia pitää ottaa kuitenkin huomioon.

– Salibandy ei ole vielä täysammattimainen laji, minkä vuoksi vaakakupissa painavat muutkin asiat kuin urheilu. Sen vuoksi ei voi vaatia, että joku lähtisi viideksi vuodeksi ulkomaille noin vain, Tiitu toteaa.

Suomi ja Ruotsi kohtaavat lauantaina klo 16.00.

Seuraa maailman huippusalibandya Ruudusta. Jopa 120 ottelua kaudessa!

Jesse Happonen