Teija Saari valittiin seiväshypyn kunniagalleriaan Hall of Fameen Seivästalli ry:n tilaisuudessa Liikuntakeskus Pajulahdessa. Saari ylitti ensimmäisenä suomalaisnaisena neljä metriä hallissa ja ulkoradoilla vuonna 1998.

– Ensimmäisen kerran se meni hallimaaottelussa Malmössä, muistan sen edelleen oikein hyvin, Saari muisteli.

Saari, 40, hyppäsi aktiivivuosinaan 15 naisten Suomen ennätystä ja voitti kuusi Suomen mestaruutta. Arvokisoista heltisi neljäs sija nuorten EM-kisoista 1997. Aikuisten EM-kisoissa Saari oli Suomen joukkueessa Budapestissä 1998 ja Münchenissä 2002.

– Budapestissä meni karsinnassa neljä metriä, mutta se harmitti, että pääsin sen toisella ja olin 17:s. Jos olisin mennyt sen ensimmäisellä, olisin päässyt finaaliin, Saari sanoo.

Saari aloitti seiväshypyn isänsä Erkki Saaren innostamana teini-iässä. Siinä vaiheessa takana oli jo monipuolinen urheiluharrastus yksilö- ja joukkuelajien parissa.

– Isä heitti idean ilmoille 1994. Hän sanoi, että kun kausi ohi, voitaisiin koettaa seiväshyppyä, kun minulla oli telinevoimistelutaustaa. Siitä meni viikko ja sanoin isälle, että viikon päästä on pm-kisat, mitäs jos hyppäisin siellä, Saari kertoo.

Saari voitti pm-kilpailun ja sen jälkeen lajivalinta oli tehty.

Seivästalli ry on valinnut hyppääjiä lajin Hall of Fameen vuodesta 2013. Saari on ensimmäinen naishyppääjä, joka nousi kunniagalleriaan eli samaan seuraan muiden muassa Eeles Landströmin, Pentti Nikulan, Antti Kalliomäen ja Rauli Pudaksen kanssa.

Neljä metriä ylittäneitä suomalaisia naishyppääjiä on tällä erää 22.

Lähde: SUL tiedote