Venäjä ei pitänyt kiinni dopinglaboratoriolle asetetuista säännöistä: Päässyt vihdoin sopimukseen Wadan kanssa ehdoista – ”Tilanne on täysi vitsi”

© Kuva: Getty Images

Maailman antidopingtoimisto Wadan antama takaraja Moskovan dopinglaboratorion testitietojen saamiseen umpeutui vuodenvaihteessa. Nyt osapuolet ovat kuitenkin päässeet yhteisymmärrykseen tietojen luovuttamisesta, kertoo AFP-sivusto.

– Meidän tietojemme mukaan nyt on olemassa yhteisymmärrys Wadan kanssa siitä, miten tilanteessa edetään, Kremlin edustaja Dmitri Peskov sanoi AFP:n mukaan.

Wada poisti alun perin Venäjän antidopigtoimikunta Rusadan ja maan dopingtestauslaboratorion valtuudet vuonna 2015 valtiojohtoisen dopingjärjestelmän vuoksi. Maa sai kuitenkin myöhemmin toi­mi­val­tuuk­siaan ta­kai­sin, mutta Wa­dan oli pääs­tä­vä tut­ki­maan Mos­ko­van an­ti­do­ping­la­bo­ra­to­ri­on tie­dos­to­ja ja näyt­tei­tä.

Asiantuntijat vierailivat edellisen kerran Moskovassa marras-joulukuun vaihteessa viime vuonna. Silloin he eivät saaneet dataa koska ryhmän jäsenten käyttämien välineiden olisi pitänyt olla Venäjän lainsäädännön mukaisesti sertifioituja.

Tilanne ei ollut tuolloin yllätys Yhdysvaltojen antidopingtoimiston johtajalle Travis Tygartille.

– Kukaan ei yllättynyt siitä, että tästä takarajasta ei välitetty. Wadan on aika lopettaa venäläisten pompoteltavana oleminen. Tilanne on täysi vitsi, Tygart sanoi.

Wada käsittelee Venäjän tilannetta seuraavaksi sisäisen valvonnan komitean kokouksessa ensi viikolla. Jos Venäjä epäonnistuu täyttämään Wadan vaatimat kriteerit, voidaan Rusada erottaa uudestaan ja venäläisurheilijoilta ottaa pois oikeus kilpailla kansainvälisellä tasolla.