Suomen Ratsastajainliiton kurinpitolautakunta on määrännyt sakkorangaistuksen esteratsastaja Eveliina Talviolle rikkeestä, joka tapahtui GP-finaalissa elokuun lopussa.

Rike tuli julkiseksi vasta tässä kuussa, kun kilpailun videotallenteet tutkittiin ulkopuolisen henkilön tekemän yhteydenoton jälkeen.

– Hevonen kieltäytyi sarjan a-osalle rikkoen esteen. Videotallenteesta näkyy, kuinka ratsastaja käytti radalla raippaa hevoseen heti kieltäytymisen jälkeen kolme kertaa peräjälkeen ja pienen tauon jälkeen vielä kerran. Tämän jälkeen ratsastaja korjaa kannuksiaan ja käyttää voimakkaasti kannusta. Ratsukko jatkoi suoritustaan, jolloin hevonen kieltäytyi uudelleen. Tämän jälkeen suoritus hylättiin äänimerkeillä. Tämän jälkeen ratsastaja potkaisi hevosta. Ratsastaja rauhoittui tapahtuman jälkeen välittömästi ja hyppäsi vielä yhden esteen ennen poistumistaan radalta, päätöksessä kerrottiin.

Säännöissä todetaan, ettei raippaa tai kannuksia saa käyttää rangaistusmielessä, eikä raippaa saman tilanteen johdosta milloinkaan useammin kuin kolmesti. Säännöissä todetaan erikseen, että kilpailija ei saa purkaa kiivastumistaan raipan tai kannusten käytöllä.

Kurinpitolautakunta katsoo tuleen näytetyksi, että Talvio on menetellyt sääntöjen vastaisesti ja kohdellut hevostaan sopimattomasti. Seuraamukseksi määrättiin 250 euroa sakkoa.

Lähde: Suomen Ratsastajainliitto