NFL-selostuksilla ja podcasteilla ihastuttava Mika Laurila hurahti jenkkifutikseen jo pikkupoikana: ”Erilaisuuden hyväksymisen henki on aina viehättänyt”

Mika Laurilaa voi hyvällä omatunnolla kutsua Suomen viralliseksi jenkkifutisääneksi, sillä Laurilan asiantunteva ja innostunut selostus on tullut tutuksi niin kotimaisen Vaahteraliigan seuraajille Ruudussa kuin NFL:n katsojille Viasatin kanavilla. Tv-lähetysten ohella Laurila levittää amerikkalaisen jalkapallon ilosanomaa myös Suplan erinomaisessa Tailgate-podcastissa.

38-vuotias Mika Laurila on nähnyt suomalaista jenkkifutismaailmaa pelaajana, selostajana ja Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton (SAJL) viestintäpäällikkönä (2016-18). Alkusysäys pitkälle vieneelle innostukselle tuli nuorelle porvoolaiselle 11-vuotiaana.

– Butchers keräsi Porvoon kokoisessa kaupungissa paljon yleisöä katsomoihin. Olen usein sanonut, että siellä oli läpileikkaus koko kaupungista. Papistosta alkaen oli väkeä katsomossa. Itse olin ensimmäistä kerta katsomossa vuonna 1991. Ottelu oli Butchers vastaan Roosters, jonka Roosters voitti muistaakseni 21-6, Laurila muistelee SuomiUrheilu.comille.

Vuonna 1992 Laurila oli jo vakiokalustoa Butchersin otteluiden katsomossa.

– Silloin Butchersissa pelasi aikanaan NFL:n porttejakin kolkutellut keskushyökkääjä Cedric Hosea, jonka on yksi kaikkien aikojen parhaista Vaahteraliigassa pelanneista keskushyökkääjistä.

Samana vuonna monipuolisesti eri lajeja, yleisurheilua, judoa, uintia ja telinevoimistelua harrastanut Laurila lähti mukaan Butchersin vastaperustettuun lippupallotoimintaan.

– Olin silloin jo myyty lajille, vaikka en silloin vielä hirveästi tiennyt siitä. Jotenkin siinä oli sellaisia elementtejä, jotka vetosivat minuun. Kun aloitettiin harjoittelu, huomasin että aiemmissa harrastuksissa kehittyneet ominaisuudet tukivat hyvin jenkkifutiksen pelaamista. Lisäksi jo silloin Butchersissa ja nykyäänkin suomalaisissa jenkkifutisjoukkueissa henki hyväksyä erilaisuutta on todella vahva. Koska pelaajat ovat eri kokoisia ja painoisia, siellä ei luokitella että ”sä olet tuon näköinen, susta ei koskaan tule pelaajaa”. Se henki on jotenkin aina viehättänyt minua, Laurila kertaa.

Pelaajaura vei puolustuksen takakentällä pelanneen Laurilan aina A-maajoukkuepaitaan asti ja Vaahteraliigan mestaruuksiin kasvattajaseura Butchersin paidassa. Peliuran loppu oli loukkaantumisten vuoksi rikkonainen.

– En ole enää ihan varma, kuinka monessa Butchersin mestaruusjoukkueessa olen ollut mukana. Ainakin neljä Suomen mestaruutta minulla on, Laurila naurahtaa.

Butchersin SM-pronssiin päättyneellä kaudella 2003 Laurila teki seitsemän syötönkatkoa ja nousi jakamaan Vaahteraliigan ennätystä tuossa kategoriassa. Ennätys kesti toistakymmentä vuotta ennen kuin Helsinki 69ersin RJ Long (2015) ja Tampere Saintsin Dajon Newell (2016) kirjasivat kahdeksan syötönkatkon kaudet.

– Kaikkien ystävyyssuhteiden ja joukkuemenestyksen lisäksi se 2003 kausi on näin jälkikäteen katsottuna sellainen, joka on jäänyt erityisellä tavalla mieleen, Laurila muistelee.

NFL-tietoa imettiin VHS-nauhoilta ja R-kioskin lehtihyllystä

Ensimmäiset hatarat muistikuvat NFL:stä Laurilalla on 1980-luvun loppupuolelta, kun Urheiluruudussa sattumalta nähdyssä klipissä Chicago Bearsin nyt jo edesmennyt legendaarinen keskushyökkääjä Walter Payton teki tuhojaan.

– Minulle Payton on tietyllä tapaa edelleen kaikkien aikojen NFL-pelaaja, Laurila muistelee.

Super Bowl -innostus lähti toden teolla käyntiin samoihin aikoihin kuin oma ura junnupelaajana.

– Vuosien 1993 ja 1994 Super Bowlit Dallas Cowboysin ja Buffalo Billsin välillä nauhoitin ja niitä VHS-kasetteja kelailtiin todella paljon. Näin myöhemmin ajateltuna on käsittämätöntä, että saatoin katsoa niitä samoja matseja joka päivä kun tulin koulusta kotiin. Painoin playta siitä mihin se oli edellisen kerran jäänyt. Osasin suurin piirtein ulkoa ne suomenkieliset selostukset, Laurila naurahtaa.

Nykyisen tiedonvälityksen aikana NFL-uutisia voi seurata netin ja mobiilisovellusten avulla ja ottelut näkyvät suoratoistopalveluissa. 1990-luvulla nuori Laurila ammensi tietoa Porvoon torin laidalla sijainneelta R-kioskilta, jossa joka syksy oli myynnissä kaksi erilaista NFL-kausiopasta.

– Kumpaakin lehteä tuli sinne aina kaksi kappaletta. Jonakin vuonna ostin niin että sinne jäi vielä toinen, jonakin vuonna ostin viimeisen kappaleen. Joskus paljon myöhemmin kuulin, että sittemmin Butchersissa hyökkäyksen koordinaattorina toiminut Kristian Lind, joka on minua pari vuotta vanhempi, osti aina ne toiset. Eli myynti oli ärrälle varma 100 prosenttia, Laurila naurahtaa.

Vaikka Laurila tankkasikin lehdistä tietoa NFL-pelaajista, varsinaiset ihailun kohteet löytyivät paljon lähempää.

– Omat jenkkifutisidolini eivät ole olleet mistään muilta kentiltä vaan ne vaahteraliigapelaajat, joita olen itse nähnyt kentällä. Esimerkiksi syksyllä 1992 näin Suomi-Ruotsi-maaottelun, jota myös kelailin nauhalta koko talven, niin seuraavana vuonna siisteintä oli mennä Porvooseen katsomaan Vaahteraliiga-pelejä ja bongailla niitä pelaajia Butchersin ja vastustajien riveistä, Laurila muistuttaa.

”Podcast on kuin terapiaistunto”

Työ SAJL:n viestintäpäällikkönä johdatti Laurilan myös podcastien maailmaan. Ensimmäisenä tuli Laurilan ja Akseli Olinin vetämä yleisesti suomalaista jenkkifutista käsitellyt Cover 2 -podcast, jota julkaistiin Soundcloudissa. Seuraavaksi aiemmin Nelosen urheilutuottajana toimineen Kalle Takalan aloitteesta Suplassa alkoi ilmestyä Vaahteraliigaa käsittelevä TeeDee-podcast, jota on nyt tehty kaksi kautta.

Vaahteraliiga-kauden päätyttyä syksyllä 2017 oli edessä uusi aluevaltaus, kun Suplassa ilmestyi ensimmäinen NFL:ään keskittynyt Tailgate-podcast. Ensimmäisellä kaudella ohjelma haki vielä muotoaan, mutta viime syksystä lähtien Laurila on luotsannut ohjelmaa yhdessä toisen sanavalmiin jenkkifutistietäjän Daniel Purssilan kanssa.

– Se on ollut meille molemmille vähän niin kuin terapiaistunto. Jos ei me puhuttaisi näitä juttuja podcastiin, me varmaan puhuttaisiin niitä kotona ihmisille, joita ne eivät ehkä ihan niin paljon kiinnosta. Siinä mielessä kaikki voittavat tässä, Laurila naurahtaa.

Laurila on otettu Tailgaten saamasta hyvästä vastaanotosta. Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, että he eivät ole Purssilan kanssa yksinäisiä NFL:n sanansaattajia Suomessa.

– Siihen nähden miten vähän lajista kirjoitetaan suomalaisessa valtamediassa, meillä on todella monta laadukasta ja erinomaista NFL-podcastia Suomessa tällä hetkellä. Me halutaan olla yksi niistä, joita pidetään laadukkaina, Laurila toteaa.

Laurilan mukaan Tailgaten lähtökohta oli tehdä ohjelmaa ihmiselle, joka on kiinnostunut urheilusta ja sen lajikirjosta yleisesti. Helposti lähestyttävä podcast tarjoaa viihdyttävää kuunneltavaa sekä NFL-ummikoille että lajin raskaan sarjan kuluttajille.

– Tailgaten lähtöajatus on tiivistää noin tuntiin viikossa se, mitä jenkkifutismaailmassa tapahtuu. Kuulija voi pysyy sen avulla sarjassa mukana ja voi jopa koukuttua siitä.

– Toinen ajatus on se, että Suomessa on paljon entisiä jenkkifutiksen harrastajia, jotka eivät tiedä niin paljoa NFL:stä, mutta saattaisivat hieman autettuna kiinnostua sitä seuraamaan. Ja kolmantena sitten ne NFL:n aktiiviseuraajat ja itseään asiantuntijoina pitävät ihmiset, jotka tarvitsevat oman ”salaisen tietolähteensä” NFL-asioille, Laurila tiivistää.

”Täyttä timanttia”

NFL-kausi huipentuu maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa Atlantassa pelattavaan Super Bowliin Los Angeles Ramsin ja New England Patriotsin välillä. Myös Laurila ja Purssila ovat ahkeroineet Super Bowl -viikolla podcastin parissa.

– Tällä viikolla Tailgate-podcastissa on hyvä kattaus. Ollaan julkaistu oma Super Bowl -ennakkomme. Lisäksi meillä on sekä Rams että Patriots-fanin haastattelu. Aikanaan muun muassa Suomen vuoden valmentajaksi valittu Rami Lilja on erittäin kova Rams-fani. Torstaina meillä oli haastateltavana Salatut Elämät -näyttelijä Mikko Parikka, joka taas on äärimmäisen kova New England Patriots -fani, Laurila kertoo.

Maanantaina Tailgate-niputtaa yhteen Super Bowlin tapahtumat. Sitä ennen Laurila suosittelee perjantaina jul

– Perjantaina meillä loistava paketti, jossa Suomen miesten maajoukkueen puolustuksen koordinaattori Kalle Karppinen käy läpi kummankin joukkueen siitä näkökulmasta, miten niitä vastaan kannattaa lähteä puolustamaan. Nämä fanitarinat ovat erittäin mielenkiintoisia, kannustan niitä kuuntelemaan. Ja jos yhtään kiinnostaa valmistautua Super Bowliin huolellisemmin, niin Karppisen haastattelu on aivan täyttä timanttia. Se ei johdu haastattelijoista vaan haastateltavasta, Laurila naurahtaa.

>>Kuuntele Kalle Karppisen tähdittämä tuore Tailgate-podcast Suplasta!

Super Bowl nähdään Suomessa Mika Laurilan selostamana suorana lähetyksenä Viasat Urheilu -kanavalla ja Viaplayssa sekä ilmaisessa Viafree-palvelussa maanantain vastaisena yönä klo 01.00 alkaen. Super Bowl -ennakkostudio alkaa sunnuntaina klo 23.30. Viasat Urheilu, Viasat Jääkiekko ja Viasat Jalkapallo -kanavat ovat katsottavissa ilmaiseksi perjantaista 1.2. klo 17.00 alkaen maanantaihin 4.2. klo 8.00 saakka. Lue lisää viasat.fi/open.

Kimmo Mäkinen