EräViikinkien kokeneeseen kaartiin kuuluva Jani Kukkola on jälleen kerran valmis Salibandyliigan huipennukseen, eli pudotuspeleihin. Kaikissa salibandyn MM-kisoissa tällä vuosikymmenellä pelannut konkarihyökkääjä tietää, millaisen vastuksen hänen joukkueensa saa SPV Seinäjoesta.

– Kyllähän kaverilla on tulivoimaa ja hyvä maalivahti. Saamme suunnitella tarkkaan, miten pelaamme heitä vastaan, jotta saamme pelattua heidän vahvuudet pois. Se on selvää, että meidän pitää käyttää maalipaikat kliinisesti, koska kaverilla on huippuveskari, Kukkola kehuu SuomiUrheilulle vastikään maailman parhaaksi pelaajaksi valittua SPV-vahti Eero Kososta.

Ylistyssanoille ei näy loppua.

– Kyllä hän on mahdollistanut SPV:lle tuon pelityylin, jolla he ovat pelanneet. Joukkue pystyy jättämään omaan päähän kaksi vastaan yksi -tilanteita ja luottaa siihen, että veskari hoitaa. Kyllä se vaikuttaa koko joukkueen puolustukseen ja luottamukseen. Pelaajien ei tarvitse ihan joka paikassa pistää polvea maahan, koska tietävät, että maalivahti ottaa laukauksen kiinni, neljän MM-kullan Kukkola jatkaa.

Kukkolan mukaan EräViikinkien ei kannata lähteä maalintekokilpailuun SPV:n kanssa.

– Meidän pitää itse terävöittää omaa puolustus- ja peittopeliä paljon. Kääntöpelin pitää myös toimia, jotta pääsemme maalipaikkoihin. Näillä eväillä me lähdemme haastamaan SPV:n.

– Ei paljasteta vielä taktiikoita, mutta uskon, että lähdemme tekemään hommaa tiiviin puolustuspelin kautta. Sitten iskemme vastaan. Totta kai pitää olla myös plan B ja pitää pystyä muokkaamaan peliä tarpeen tullen, hyökkääjä pohtii.

Matkustus tulee näyttämään oman osansa tässä puolivälieräparissa. Pääkaupunkiseudulta ei matkusteta Seinäjoelle ihan hetkessä.

– Eihän se ole ideaalitilanne istua monta tuntia bussissa, kun on tiivis pelitahti. Saamme aina puolen päivän huileja ja sitten taas pelataan. Meidän pitää valmistautua peleihin huolella ja keskittyä siihen oman kropan toimimiseen. Tilanne on molemmille joukkueille kuitenkin sama, runkosarjassa 36 tehopistettä iskenyt Kukkola muistuttaa.

SPV:n fanit eivät ole hiljaisemmasta päästä liigakartalla.

– Kyllä se on yksi niistä paikoista, joissa tuntee itsensä olevan rakastettu tai vihattu. Mä olen aina tyännyt pelata siellä. Siitä saa lisää buustia, jos joku huutelee. Kyllä sellainen paikka on aina kiva hiljentää. Hieno juttu, että tuollaisia faneja löytyy.

– Meillä on vähän pienemmät määrät yleisöä kuin Seinäjoella, mutta ne meidän uskolliset fanit tukevat meitä hyvin. Tietenkin ehkä vähän erilailla. Meillä on faneissa nuorempiakin ihmisiä tosi paljon. Seinäjoella on koko kylän kaikki kylähullut siellä pyörimässä, mistä mä tykkään, Kukkola kertoo kunnioittavasti naureskellen.

Kukkola ei yllättynyt siitä, että runkosarjassa kakkoseksi tullut SPV valitsi puolivälieräparikseen juuri EräViikingit.

– Tänä vuonna oli selllainen tilanne, että ei ollut helppoja valintoja. Se oli tiedossa, että SPV ei KrP:tä ota, koska he ovat hävinneet heille paljon. Se oli selkeä tieto, että heitä SPV ei uskalla ottaa.

– Me hävisimme runkosarjassa heille molemmat matsit, joten se oli ehkä odotettu, että meidät valitaan ennen KrP:tä.

Ennakkoon ajateltuna luvassa on tiukka taistelupari. 33-vuotias Kukkola ei ota ylimääräistä painetta siitä, että SPV päihitti helsinkiläiset runkosarjan molemmissa otteluissa.

– Meillä on heidän kanssaan värikäs historia. Kaksi vuotta sitten meillä meni seitsemänteen peliin sarjassa ennen finaaleja. Ne pelit olivat kyllä mielenkiintoisia.

– Sanotaan, että sillä ei ole mulle ainakaan mitään merkitystä, mitä runkosarjassa on tapahtunut. Toinen peli heitä vastaan oli ainakin tosi hyvä. Kyllä mulla on ihan luottavainen fiilis.

SPV isännöi EräViikinkejä ensimmäisen kerran perjantaina. Ottelu alkaa klo 18.30.

Jesse Happonen