Suplan tuoreessa Läpiajo -podcastissa vieraana on Oilersin ja Suomen miesten maajoukkueen nykyinen maalivahtivalmentaja, Henri Toivoniemi.

Maalivahteja pidetään useasti mystisinä tapauksina ja voidaan puhua joukkueen ”outoina lintuina”. Toivoniemen mielestä näin ei täysin ole, mutta väitteessä on osa totuuttakin.

– Ennemminkin näen sen niin, että pitää olla pääkoppansa kanssa sinut. Sinne maalille ei tule kukaan sinua auttamaan. Pitää pystyä käymään asiat läpi itse omassa päässään ja mennä eteen päin. Voihan se jollekin näyttää erikoiselta ja totta kai siviilissä kaikki tuolla joukkueessa on omanlaisiaan persoonia, hän kertoo podcastissa.

Toivoniemi kertoi omista rituaaleistaan nollata vaikeita tilanteita ja valmistautua peleihin.

– Mulle oli todella tärkeää, että en näyttänyt kenellekkään pään sisällä kiehuvan. Tapahtui mitä tahansa, piti näyttää, että ei hetkauta. Huikka vettä ja peli jatkuu.

– Kyllähän tässä lajissa katsotaan kuka pystyy nollaamaan tilanteet parhaiten. Jos päästät 2-3 helppoa maalia, seuraava torjunta on taas tärkeä ja se voi kääntää koko pelin, Toivoniemi kertoo.

Kokemus on todella tärkeää myös maalivahdeille.

– Iän myötä oli yhä helpompaa ja helpompaa pitää pään sisäiset asiat vastustajalta piilossa, mutta tottakai aina välillä joskus oli tiukenpaakin. Kypärä päässä mahdollisimman pitkään, ettei kukaan näe, kuinka siellä kiehuu, hän päättää.

Toivoniemen liigaura päättyi keväällä 2014 ja maajoukkueura jo joulukuun 2012 MM-kisoihin.

Hän voitti Salibandyliiga-urallaan kuusi Suomen mestaruutta, kaksi hopeaa ja yhden pronssin. Maajoukkueuran myötä palkintokaapista löytyy kaksi MM-kultamitalia. Toivoniemeä pidettiin maailman parhaana maalivahtina.

Kuuntele Suplan Läpiajo -podcastin tuorein jakso kokonaisuudessaan tästä.