Taivalkoskella ratkottiin perjantaina mäkihypyn ja yhdistetyn pienmäen Suomen mestaruudet. Sääolot riepottelivat kisoja ja mestarit ratkottiin mäkihypyssä yhden kierroksen kilpailun perusteella. Ilkka Herola urheili tuplamestariksi mäkihypyssä ja yhdistetyssä, M18-sarjan mestareiksi kruunattiin Juho Pitkänen ja Rasmus Ähtävä.

Kova tuuli siirsi pienmäen SM-kisat Taivalvaaran HS80-mäestä huomattavasti pienempään HS52-mäkeen. Siirtyminen mäestä toiseen aiheutti hankaluuksia monelle ja tasoitti kilpailua. Lopulta Puijon Hiihtoseuran Ilkka Herola pystyi sopeutumaan muutokseen parhaiten ja hyppäsi mäkihypyn mestariksi 47,5 metrin hypyllä.

– Oli vähän erilainen, enemmän lajitaitoharjoitustyyppinen kisa. Olihan siinä tietysti sukset jalassa. Varmaan 2011 olen tuommoisesta mäestä hypännyt, mietti huumorimielellä Herola.

Hiihtovauhtikin oli jo maailmancupkauden jälkeen heikompaa.

– Ei nyt tuntunut kovinkaan hehkeältä, mutta vielä pystyi rimpuilemaan maaliin asti”, hymyili Herola ja avasi kevään suunnitelmia: ”Katsotaan päivä kerrallaan, vieläkö Ylitornioon lähtee. Jos tästä palautuu hyvin ja on semmoinen fiilis puolen viikon aikaan, että pystyy vielä hiihtämään.

Mäkihypyssä hopealle hyppäsi Kuusamon Erä-Veikkojen Juho Ojala ja pronssille saman seuran Kalle Heikkinen.

Yhdistetyn hopeamitalin vei Kainuun Hiihtoseuran Arttu Mäkiaho ja pronssin pitkältä takamatkalta ladulle lähtenyt Lahden Hiihtoseuran Leevi Mutru. Mäkiaho jäi lopulta Herolasta lähes kolme minuuttia.

Mutru paketoi sekä kansainvälisen että kansallisen kilpailukautensa Taivalkoskella.

– Nyt olen henkisesti ja fyysisesti ihan loppu. Tuossa oli tosi pitkä reissu tänään tuo hiihto. Todella helpottunyt fiilis, onhan se aina hienoa SM-kisoissa päästä mitaleille. Se näytti jo aika huonolta tuon 38 metrin jälkeen, kun oli vetässy kumpuun, mietti pronssista hyväntuulinen Mutru.

Nuorten mestaruudet Pitkäselle ja Ähtävälle

Mäkihypyn nuorten alle 18-vuotiaiden mestariksi hyppäsi Puijon Hiihtoseuran Juho Pitkänen. Pitkänen voitti mestaruuden ennen Lahden Hiihtoseuran Tuomas Kinnusta yhdellä kymmenyksellä. Pronssille ylsi Taivalkosken Kuohun Vilho Palosaari.

– Aika mielenkiintoinen kisa, mutta onneksi saatiin edes yksi kisakierros hypättyä. Toki mieluummin olisi hypätty kaksi kierrosta ja tuosta isosta mäestä, josta on tullut harjoiteltua, Taivalkosken HS52-mäestä viimeksi kaksi vuotta sitten hypännyt Juho Pitkänen sanoi.

Talven hyppykausi päättyy Pitkäsen osalta tähän.

– Käytännössä kyllä tähän päätetään kausi. Kuopiossakun ei enää maanantain jälkeen pääse hyppäämään. Mutta kyllä tauko tulee ihan tarpeeseen, lopetti tuore nuorten 18-vuotiaiden Suomen mestari Pitkänen.

Lahden Hiihtoseuraa edustava, mutta Vuokatissa harjoitteleva Rasmus Ähtävä johti M18-sarjan yhdistetyn kilpailua jo mäkiosuuden jälkeen. 7,5 kilometrin hiihto-osuuden toiseksi nopeimmalla ajalla Ähtävä voitti Suomen mestaruuden 16 sekuntia ennen Puijon Hiihtoseuran Herman Happosta, ja Ounasvaaran Hiihtoseuran pronssille hiihtänyttä Timi Heiskasta.

– Kisahan oli melko erikoinen ja keulalta oli mulla hankala ponnistaa. Ei tänä talvena ole tullut hypättyä viiskymppisestä. Kyllä se äkkisältään tuntui aika pieneltä, mietti Ähtävä, joka kesällä on harjoitellut Vuokatin HS50-mäessä.

Hiihto oli Ähtävällä tukkoista, ei sellaista kulkua kuin viime viikonlopun maastohiihdon nuorten SM-kisoissa Haapajärvellä.

– Hiihto oli tänään aika kehnoa, oli suppea hengitys, ei tuntunut hyvältä. Maaliin tultiin kuitenkin ensimmäisenä ja sehän riittää, sanoi Ähtävä.

Ähtävä aikoo jatkaa hiihtoa kevään lumilla kisojen merkeissä.

Naisten yleisen sarjan ja N18-sarjojen kilpailut peruttiin kovan tuuli- ja saderintaman vuoksi.

Lähde: Hiihtoliiton tiedote