Pyeongchangin Olympialaisten jälkeen isompaan keskusteluun noussut landing bag eli alastulopatja saadaan vihdoin Rukalle.

Hanke toteutetaan Suomen Lumilautaliiton, Ski Sport Finlandin ja Rukakeskuksen yhteistyöhankkeena, ja se on lumilautailijoiden ja freestyle-laskijoiden käytössä kevään testijakson ajan Ruka Parkissa 23.3.-9.5.

Massiivinen alastulopatja on nykyaikaisen slopestyle- ja big air -harjoittelun edellytys. Rukalle nouseva, liki jääkiekkokaukalon kokoinen patja mahdollistaa tämän päivän olympiatason harjoittelun sekä edistää junioritason kehittymistä ympärivuotisesti turvallisissa olosuhteissa. Patja asennetaan siten, että se myötäilee alastulorinteen muotoja estäen tärähdykset.

– On tosi hyvä juttu, että saadaan Suomeen testiin miten bägi toimii ja päästään koko joukkueella siihen hyppäämään. Näen, että sitä kautta saadaan paljon kehitystä aikaiseksi, kun voi turvallisesti testata eri temppuja. Kuitenkin kaikki kisalaskijat hyppii sille bägille, niin tyhmää se olisi antaa se etu muille eikä periaatteiden vuoksi siihen hyppisi. Tämä on pelkästään positiivinen asia, lumilautamaajoukkueen laskija Kalle Järvilehto kommentoi.

Jos testijakso osoittaa patjan toimivan toivotulla tavalla, pyrkivät lajiliitot löytämään taloudellisen ratkaisun alastulopatjan pysyvään ylläpitämiseen Rukalle. Tällä hetkellä patja on myös Pohjoismaiden ensimmäinen ja ainoa täysimittainen alastulopatja.

– Patjan saaminen Suomeen on kova juttu. Nyt työskentelemme lajiliittojen kumppaneiden, Rukakeskuksen, Kuusamon kaupungin ja Olympiakomitean kanssa, jotta valmentautuminen on huippuluokkaa ja luomme myös pidemmällä tähtäimellä lapsille ja nuorille edellytyksiä innostua ja harrastaa lajeja. Landing bag on freeski-laskijoiden ja lumilautailijoiden harjoittelussa laajasti käytössä maailmalla ja näyttäisi siltä, että patjaharjoittelulla saavutetaan huipputuloksia mm. Olympialaisissa. Totta kai haluamme, että suomalaisilla on mahdollisuus harjoitella maailmanluokan olosuhteissa kotimaassa ja menestyä myös jatkossa, Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Iiro Kaukoniemi kommentoi.

Lähde: Lumilautaliiton tiedote