Salibandyliigan pudotuspelit ovat täydessä vauhdissa. Kaukalossa on nähty komeiden maalien lisäksi myös puhuttavia tilanteita ulosajojen merkeissä. Yksi näistä tilanteista nähtiin puolivälierissä, kun Classicin laji-ikoni Juha Kivilehto ajoi päin Westend Indiansin maalivahtia. Tilanteesta annettiin hänelle kahden ottelun pelikielto.

Liigan erotuomaripäällikkö Jani Holopainen avasi Suplan tuoreessa Läpiajo-podcastissa, miten tuomiot vastaavissa tilanteissa arvioidaan.

– Tässähän ei ole mitään yksittäistä sääntlöä, johon homma perustuisi. On eri rangaistuksia, joiden tunnusmerkkejä tietynlaiset tilanteet täyttää. Kun tuomarit näkevät nopeasti sellaisia tilanteita, joissa maalivahtiin osutaan, niin monet keskeiset tekijät vaikuttavat arviointiin.

– Kuinka voimakas kontakti on, mihin se maalivahtia osuu, osuuko se päähän vai kroppaan. Toinen keskeinen asia on se, että missä se maalivahti on kentällä. Jos maalivahti on omalla pienemmällä alueellaan, niin sinne pelaajalla ei ole lähtökohtaisesti mitään asiaa. Maalivahdin asema on siellä suojatumpi kuin siinä isommalla alueella. Myös piittaamattomuus vaikuttaa sanktioihin. Pyrkiikö pelaaja välttämään kontaktia vai meneekö suoraan päin. Neljäntenä voisi sanoa sen, että vaikuttaako se puolustava pelaaja omalla toiminnallaan tilanteeseen rajoittamalla liikkumissuunnan mahdollisuuksia. Näistä se päätös koostuu, Holopainen valaisee Läpiajossa.

– Tuomari tekee päätöksen sekunnin osissa, eikä heillä ole videota käytössä, hän muistuttaa.

Holopainen kertoi podcastissa kattavasti, missä tilassa suomalainen erotuomaritoiminta on. Kuuntele Läpiajon neljäs jakso kokonaisuudessaan tästä.