Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS julkistaa huomenna keskiviikkona kauan odotetun päätöksensä naisten yleisurheilun testosteronirajoista.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF haluaa asettaa testosteronirajan naisten 400 metrin ja mailin välisille juoksumatkoille. Sen mukaan poikkeuksellisen paljon testosteronia tuottavien naisurheilijoiden pitäisi laskea testosteronitasoaan lääkkein.

Suunitelma on saanut myös vastarintaa ja sitä on sanottu lainvastaiseksi. Mikäli uudistus ei toteudu, se muuttaisi kestävyysjuoksulegenda Paula Radcliffen mukaan totaalisesti naisten urheilua.

– Fakta on se, että korkean testosteronitason omaavien naiset keho on käynyt läpi miesten murrosiän ja on sitä myöten vahvempi. Se olisi naisurheilun kuolema, britti arvioi.

– Heidän ei myöskään tarvitse miettiä kuukautisista kisojen aikana. Nämä ovat asioita, joiden kanssa kaikki naispuoliset urheilijat joutuvat tulemaan toimeen. Mutta jos kilpailet sellaista vastaan, jolla niitä ei ole, se on epäreilua.